Asiantuntija vastaa: Ilmanvaihtojärjestelmän tarkastus ja huolto
Mitä ilmanvaihtojärjestelmän tarkastuksessa ja huollossa tehdään, kouluttaja Sami Mäkinen Taitotalosta?
Miksi ilmanvaihtojärjestelmä on huollettava säännöllisesti?
Huollolla varmistetaan ilmanvaihtojärjestelmän toiminta ja paras mahdollinen energiatehokkuus. Se on tärkeää, sillä järjestelmä toimii 24/7. Huollossa tehtävä ilmanvaihtokoneen puhdistus ehkäisee vikojen syntymistä ja auttaa osaltaan pitämään sisäilman puhtaana.
Mitä kaikkea ilmanvaihtojärjestelmän huoltoon kuuluu?
Huollossa tehtäviä töitä ovat esimerkiksi kanaviston tiiveyden tarkastaminen ja puhdistus, suodattimien vaihto, ilmanvaihtokoneen toiminnan ja puhtauden sekä tiiveyden tarkastus, venttiileiden ilmamäärien tarkastus, puhaltimien toiminnan tarkastus ja lämmöntalteenoton toiminnan tarkastus.
Ilmanvaihtokanaviston puhtaus on hyvä tarkastaa noin viiden vuoden välein, mutta tarkastus voidaan tehdä tarpeen mukaan useamminkin.
Miten kanaviston puhdistus käytännössä tehdään?
Kanaviston puhtaus tarkastetaan yleensä visuaalisesti tai joissakin tapauksissa mittauslaitteilla. Puhdistuksessa käytetään erillistä alipaineistajaa riittävän imun aikaansaamiseksi, sitten kanavistot puhdistetaan mekaanisesti harjauslaitteilla. Epäpuhtaudet työnnetään harjauslaitteilla kanavistosta alipaineistajan suuntaan siten, ettei mikään kanaviston osa jää harjaamatta. Venttiilit ja päätelaitteet pestään tai puhdistetaan pesuaineilla tai paineilmalla.
Lopputulos tarkastetaan pääsääntöisesti visuaalisesti kuvaamalla kanaviston osia. Tulos dokumentoidaan ja raportoidaan asiakkaalle.
Ketkä voivat tehdä ilmanvaihtojärjestelmien huoltoja?
Ammattilaisten tekemä huolto varmistaa parhaan lopputuloksen ja ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan. Huolto ei ole luvanvaraista työtä, mutta tavallisella tee se itse -henkilöllä ei välttämättä ole alan osaamista eikä tarvittavia laitteistoja. Pelkät ”imuri ja WC-harja” eivät riitä laadukkaan työn suorittamiseen.
Taitotalo järjestää ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus- ja tarkastuskoulutuksia sekä ilmastointijärjestelmien mittaus- ja säätökoulutuksia yhteistyössä Suomen LVI-liitto SuLVIn kanssa. Koulutus oikeuttaa sertifikaattiin, jota työn tilaajat yhä useammin edellyttävät. Suosittelen koulutusta kaikille näitä töitä tekeville, sillä esimerkiksi virheellisesti säädetyt painesuhteet voivat aiheuttaa jopa rakennuksen kosteusvauriota ja terveysriskejä.
Kuka? Sami Mäkinen, kouluttaja, Taitotalo, AEL-Amiedu Oy
Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Roope Permanto