Asiantuntija vastaa: Hulevesien hallinta

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa hulevesien hallintaan kiinteistöissä, erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta? 

1. Mitä haasteita ilmastonmuutos aiheuttaa?

Ilmaston muuttuminen on jo nyt lisännyt sademääriä. Kokonaissademäärä voi Suomessa kasvaa noin 5–10 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä. Ilmastonmuutos myös muokkaa sateita erilaisiksi, ääripään ilmiöinä vettä saattaa tulla kerralla todella paljon.

Talvet muuttuvat vetisemmiksi. Välillä ollaan plussalla ja sitten taas miinuksella. Edestakainen sulaminen ja jäätyminen haastaa kiinteistöjen rakenteita.

2. Mitä tämä tarkoittaa LVI-alan ammattilaisille?

Hulevesiratkaisujen mitoituksissa on otettava huomioon vesimäärien kasvu ja vaihtelu. Piha- ja kattovesien johtaminen putkien ja kaivojen kautta kunnan sadevesiviemäriin ei välttämättä enää ole riittävä ratkaisu. Putkiverkosta siirrytään nyt kohti monimuotoista ja vihreää hulevesien hallinnan verkostoa.

Kaavamääräykset asettavat jo nyt joillakin alueilla hulevesien viivytys- ja käsittelyvaatimuksia tai viherkertoimia. Viivytysaltaat ja kosteikot leikkaavat rankemmalla sateella putkiviemäriin, kadulle tai ojiin johdettavaa vesimäärää.

3. Mitä muuta voidaan tehdä?

Tonteilla monimuotoisuutta voi lisätä sovittamalla yhteen hulevesien hallinta, LVI-suunnittelu ja pihasuunnittelu. Perusrännistä voi esimerkiksi napata sivuun kasteluvettä viheralueille. On myös tärkeää ottaa huomioon kiinteistön suojaus katujen tulvimista vastaan. Kunnan sadevesiviemäriin liityttäessä se varmistetaan esimerkiksi padotusventtiileillä.

Hulevesien määrän hallinnan rinnalle tulee ottaa vahvemmin myös niiden laadun hallinta. Esimerkiksi joissakin teollisuuden erityiskohteissa puhdistusratkaisu voi olla tarpeen.

4. Mitkä ovat kiinteistönomistajan vastuut?

Kiinteistön omistaja on aina vastuussa hulevesiensä hallinnasta.

Kuntien hulevesien hallinnan velvoitteet on rajattu asemakaava-alueille. Haja-asutusalueella sijaitsevalle kiinteistölle sopivia hulevesiratkaisuja voi miettiä tontin olosuhteiden perusteella. Taajamien ulkopuolella on tilaa esimerkiksi viher- ja ojaratkaisuille.

Lisätietoja hulevesiasioista saa esimerkiksi kohteen sijaintikunnan rakennusvalvonnalta.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 3/2024
Teksti: Timo Toiviainen
Kuva: Kimmo Metsäranta

Lue myös: Rankkasateet haastavat kiinteistön kuivatuksen

Asiantuntijat vastaavat. Onnisen suositussa juttusarjassa päästetään ääneen omien alojensa asiantuntijat.