Asiantuntija vastaa: Mikä on puhtaan sisäilman merkitys rakennuksen käyttäjän terveydelle?

Mikä on puhtaan sisäilman merkitys rakennuksen käyttäjän terveydelle ja hyvinvoinnille, Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman koordinaattori Anniina Salmela?

1. Mikä on sisäilman merkitys asukkaille?

Vietämme suuren osan ajastamme sisäympäristöissä: kodissa, koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Puhdas ja raitis sisäilma lisää työ- ja toimintakykyämme sekä viihtyvyyttä, kun rakennuksessa ei ole esimerkiksi epämiellyttäviä hajuja tai vedontunnetta.

2. Mikä on sisäilman merkitys rakennukselle?

Samalla kun huolehdimme rakennuksesta, pidämme myös sisäilmasta huolta. On huolehdittava esimerkiksi ilmanvaihdon ajantasaisesta huollosta, ilmamäärien tasapainotuksesta ja suodattimien kunnosta. Myös vesikaton ja sadevesijärjestelmien on oltava kunnossa. Kun talo on kunnossa ja ilmanvaihto hallittua, ei rakenteista kulkeudu sisäilmaan epäpuhtauksia.
Eli hyvä sisäilma ei tule yksin. Se vaatii kokonaisvaltaista rakennuksen huolenpitoa.

3. Mitä haittaa huonosta sisäilmasta voi koitua rakennuksen käyttäjille?

Huonosta sisäilmasta voi koitua olosuhdehaittoja, viihtyvyyshaittoja ja terveyshaittoja. Sisäilman korkea lämpötila tai kuiva sisäilma voivat aiheuttaa epäviihtyvyyttä ja ohimeneviä oireita, kuten silmien ja limakalvojen kuivumista ja yleisoireita eli väsymystä sekä päänsärkyä. Ilmanvaihdon ongelmat taas aiheuttavat yleisoireita ja vaikuttavat työkykyyn ja oppimiseen. Vähäinen ilmamäärä saattaa nostaa myös hiilidioksidipitoisuutta huonetilassa.

On myös epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat pysyvää sairastumisen riskiä. Esimerkiksi merkittävät kosteusvauriot voivat aiheuttaa astmaa. Radon aiheuttaa keuhkosyöpää ja pienhiukkaset sydän- ja veri­suonitauteja sekä keuhkosyöpää. Ilmassa olevat allergeenit voivat aiheuttaa hengitystie- ja allergiaoireita niille herkistyneille.

4. Voiko puutteellisen ilmanvaihdon parantamisella vähentää ja ennaltaehkäistä terveysriskiä?

Kyllä voi. Jo pelkästään puutteellisen ilmanvaihdon parantamisella pystytään parantamaan olosuhteita paljon. Puhdas sisäilma on kaikin puolin terveyttä ja hyvinvointia edistävä tekijä.

Ilmanvaihdon tulee olla hallittua, ja se tulee suunnitella rakennuksen käyttötarpeeseen nähden riittäväksi. Silloin se ehkäisee myös rakennukselle aiheutuvaa kosteusrasitusta. Sään ja vuodenaikojen lisäksi rasitusta aiheuttavat asukkaan toimet, kuten suihkussa käynti, ruuanlaitto ja pyykinkuivaus.

Mutta ainahan meillä on ilmassa jotakin. Etenkin sulan maan aikaan ulkoa kulkeutuu biologisia hiukkasia sisälle. Kysymys on vain siitä, ettei niitä ole liikaa.

Kuka?
Anniina Salmela
erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Teksti: Timo Toiviainen
Kuvat: Jesse Karjalainen

*Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 3/2021 *