
Lämpöpumpuilla irti kaasusta
Onninen, Auris Energia ja Esmitek suunnittelivat ja rakensivat Levypyörä Oy:lle energia- ja kustannustehokkaan sekä ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun kiinteistölämpöpumpuilla ja kaukolämmöllä.
Levypyörä on Nastolassa toimiva keskisuuri konepajayritys, jonka päätuotteita ovat traktoreiden ja metsäkoneiden vanteet. Levypyörän pääasiassa kaasuun perustunut lämmitysjärjestelmä tuli elinkaarensa päähän, ja sen korvaajaa etsiessään yritys halusi parantaa energiatehokkuutta, vähentää ostoenergian määrää sekä vaihtaa ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon.
Vaihtoehtoja harkittaessa Levypyörässä oivallettiin, että hukkalämpönä ulos puhallettua lämmintä ilmaa voisi käyttää tilojen energiatehokkaaseen lämmitykseen.
Tuttu kumppani töihin
Auris Energia oli jo vuosikausia toimittanut Levypyörälle kaasuun perustavia energiaratkaisuja. Kun lämmitysjärjestelmä haluttiin uudistaa, oli Auris luonteva kumppani suunnittelemaan uutta.
Ajoitus oli mainio, sillä Auriksella oli kehitetty energiapalvelukonsepti, jossa Auris räätälöi asiakastarpeita vastaavan, kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen energiaratkaisun, hankkii laitteet, investoi niihin ja toimittaa laitteistolla energiaa asiakasyritykselle.
– Aloitimme keskustelut siitä, miten voisimme tuottaa energiaa energiatehokkaammin sekä Levypyörän kiinteistön lämmitykseen että prosessin käyttöön, Auris Energian teknologiapäällikkö Jarkko Kuningas kertoo.
Uuden lämmitysjärjestelmän ytimeksi valittiin poistoilman talteenotto ja kaukolämpö. Vaikka kaasusta haluttiin päästä pääenergiamuotona eroon, päätettiin se pitää edelleen varalla.
– Kun uusi järjestelmä on täysimääräisesti käytössä, saadaan 80 prosenttia kiinteistön lämmitykseen tarvittavasta energiasta lämpöpumpuilla ja 20 prosenttia tulee kaukolämmöstä, Kuningas kertoo.
Onninen tuli hankkeeseen mukaan jo esisuunnitteluvaiheessa.
– Onnisella on ollut iso rooli laitevalinnoissa, toimivan ratkaisun rakentamisessa sekä mitoitusten tekemisessä. Onnisella on paljon tietoa laitteista ja suorat kontaktit valmistajien asiantuntijoihin. Onninen on muun muassa hyväksyttänyt kytkennät valmistajilla, Auris Energian Timo Immonen sanoo.
Energiatehokkaaseen ratkaisuun löydettiin Onnisen tuotevalikoimasta neljä Dimplexin SI 130TU -liuoslämpöpumppua, nimellisteholtaan 138 kilowattia, sekä kaksi Mitsubishi AR-HT -ilma-vesilämpöpumppua 200 kilowatin nimellisteholla.

Samassa yhteydessä uusittiin muun muassa energiatehokkuutta parantavia IV-koneita ja lisättiin poistoilman talteenottopattereita.
Kun esisuunnittelu oli valmis ja teknologiavalinnat tehty, vietiin suunnittelua eteenpäin suunnittelutoimisto Esmitekin kanssa.
Yhteistyötä isossa kohteessa
Kohde on ratkaisun puolesta kaikille kolmelle osapuolille ainutlaatuinen: ratkaisussa yhdistyy monta teknologiaa osana suuremman teollisen toimijan lämmitysjärjestelmää.
Onnisen, Esmitekin ja Auris Energian asiantuntijat tekivät ratkaisun suunnitteluvaiheessa tiivistä yhteistyötä. Onnisen asiantuntijuutta tarvittiin esimerkikisi laitteiden mitoituksia laskettaessa.
– Kävimme suunnittelutoimiston kanssa läpi muun muassa sen, mitä ja minkä tehoisia laitteita kannattaa käyttää, ja minkälaisia kytkentöjä tehdään. Meillä on toimittamistamme tuotteista paljon tietoa, Onnisen tuotepäällikkö Jonas Lindqvist muistelee.

Esmitekin tehtävänä oli sovittaa järjestelmäkaavioon laitteet, jotka Auris oli Onnisen esityksestä valinnut suunnittelun pohjaksi.
Luotettavat ja pitkäikäiset laitteet
Auris Energian palvelumallissa luotettavat ja pitkäikäiset laitteet ovat tärkeitä.
– Hankimme näissä projekteissa päälaitteet ja olemme itse niistä vastuussa. Tällä takaamme sen, että voimme vastata häiriöttömästä energiantuotannosta asiakkaillemme, Jarkko Kuningas sanoo.
Vaikka kyseessä on iso investointi, se kannattaa. Järjestelmän takaisinmaksuajaksi on laskettu vain 3–5 vuotta.
– Laitteiden tuottoprosentti on melkoinen, sillä niiden käyttöikä on 15–20 vuotta, Lindqvist sanoo.
Onnisen asiantuntijat ovat jakaneet tietoaan myös laitteiden asennus- ja käyttöönottovaiheessa, ja sitä hyödynnetään myös pitkälle tulevaisuuteen.
– Tarjoamme Levypyörän järjestelmälle huoltosopimuksen. Olemme kouluttaneet huoltokumppanimme juuri näiden laitteiden asiantuntijoiksi, Lindqvist sanoo.
Päätös laitevalinnoista tehtiin kesäkuussa 2024, ja laitteet toimitettiin ja asennettiin käyttövalmiiksi loka-marraskuussa. Laitteisto otetaan käyttöön alkuvuodesta 2025, kun järjestelmän kaikki komponentit on asennettu ja testattu.

Levypyörän tehdas on laaja, eikä nyt toteutettu järjestelmä kata kaikkia sen osia. Niinpä järjestelmä on toteutettu niin, että sitä voidaan laajentaa helposti.
Yhteenhitsattu trio
Yhteinen projekti on opettanut kaikille osapuolille paljon.
– Olemme oppineet ymmärtämään, mitä tietoa ja missä muodossa meidän kannattaa tuottaa suunnittelutoimistolle. Toinen tärkeä asia on keskittyminen fiksuun energiantuotantoon, Jonas Lindqvist sanoo.
Myös Auris Energia on kokenut yhteistyön antoisana.
– Tämän kokoluokan kohteessa tarvitsemme Onnisen asiantuntemusta laitteista, sillä suunnittelutoimistoilla ei yleensä ole riittävästi tietoa laitteiden ominaisuuksista. Laitetoimittajat voivat tuoteosaamisellaan auttaa parhaiten asiakastarpeet täyttävän ja kustannustehokkaimman laitteen valinnassa, Immonen sanoo.
Levypyörä Oy
Nokian Renkaat -konserniin kuuluva konepajayritys Levypyörä valmistaa traktoreiden ja metsätyökoneiden vanteita. Yrityksen liikevaihto vuonna 2023 oli 25 miljoonaa euroa.
Levypyörä työllistää 88 työntekijää ja sen tuotanto tapahtuu Nastolassa.
Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2025
Teksti: Jukka Nortio
Kuvat: Juho Kuva