K-Market Järvikansa sähköistyy aurinkoenergialla
Vaikka investointi maksaa, taivaanpallo tarjoaa ilmaista energiaa. Luopioisissa K-Market Järvikansan katolle asennettiin toistasataa aurinkopaneelia.
Kauppias Nina Hannonen vilkaisee tyytyväisenä ylöspäin astuessaan K-Market Järvikansan ovesta sisään. Auringon paistaessa kaupan eniten energiaa syövät kylmälaitteet sekä yleisvalaistus ja muut sähkölaitteet toimivat taivaalta tulevan energian avulla.
– Kaikki tulee omaan käyttöön, sillä sähköä tarvitaan kaupassa lähes kaikissa toiminnoissa. Kesällä olemme sähkön suhteen omavaraisempia, pilviselläkin päivällä energiantuottoa tulee mukavasti.
Hannonen oli pohtinut aurinkoenergian hyödyntämistä jo aiemmin, sillä muutoinkin vastuullisena yrityksenä K-Market on hyvä paikka kokeilla vaihtoehtoista energiamuotoa. Lopullinen päätös syntyi toukokuussa, ja paikallisen Elfin-urakoitsijan eli Sähköpalvelu Seisen asentajat kiipesivät K-Marketin katolle jo kesäkuussa.
Luottokumppani aurinkosähköratkaisun toteuttajaksi
Kauppiaan mukaan oli luonnollista valita sähköurakoitsijaksi paikallinen toimija. Sähköpalvelu Seisen kanssa on tehty yhteistyötä aiemminkin.
Yrittäjä Sami Seise kiittelee Hannosen päätöstä turvautua lähellä olevaan yritykseen.
– Valittuaan paikallisen yrittäjän K-Market Järvikansa saa jatkossakin nopeasti palvelua. Tulemme heti paikan päälle auttamaan, jos jotain ongelmia ilmenee.
Yrittäjän lisäksi kuusi asentajaa työllistävä Sähköpalvelu Seise on tehnyt aikaisemminkin paljon aurinkosähköratkaisuja sekä isoille kohteille että yksittäisille asiakkaille. Kiinnostus aurinkoenergiaan on kasvamassa: tänä vuonna yritys on asentanut aurinkopaneeleita enemmän kuin viime vuosina yhteensä.
Aurinkoenergiaan investointi maksaa itsensä nopeasti
Seisen mukaan investointi maksaa itsensä takaisin 6–7 vuodessa nykyhintojen perusteella.
Hannonen myöntää, että energian hinnannousu oli yksi syy tarttua mahdollisuuteen hyödyntää aurinkoenergiaa. Samalla kaupan seinään asennettiin kaksi sähköautojen latauspistettä, jotka ovat olleet etenkin kesämökkiläisten kovassa käytössä.
Pimeinä talvikuukausina kaupan käyttämä sähkö tulee verkkoyhtiön kautta.
– Jos marraskuusta tammikuuhun aurinkosähköstä on vain vähäistä tuottoa, helmikuussa alkaa jo tulla energiaa auringosta. Tuolloin jyrkässä katossa aurinkosähkö tuottaa jopa maksimin aurinkoisella säällä, kertoo Seise.
Paneelien teho kärsii kovasta kuumuudesta. Parhaiten sähköntuottoa saadaan viileähkössä kelissä auringon paistaessa. Seisen mukaan huipputeho voi olla jopa 450 kWh vuorokaudessa.
Katon täydeltä aurinkopaneeleita
K-Marketin u-mallisessa kiinteistössä koko katto on täynnä aurinkopaneeleita, peräti 128 kappaletta.
Useammalle viistolle lappeelle asennetut aurinkopaneelit ryhmiteltiin ja kytkettiin stringiin eli ketjuun. Stringit yhdistettiin invertteriin, joka muuntaa paneelien tuottaman tasasähkön verkossa käytettäväksi vaihtosähköksi.
– Suunnittelussa piti ottaa huomioon, millainen invertteri tarvitaan, paljonko lappeita on ja onko katolla varjostumia. Eli miten paneelit tuottavat parhaiten sähköä.
Suunnittelu vei vain työpäivän verran aikaa. Siitä parisen tuntia kului siihen, kun kolme asentajaa Seise mukaan lukien huhkivat mittanauhan kanssa katolla.
Kauppias kiittelee sitä, että töihin ryhdyttäessä toimitukset osuivat nappiin. Vaikka osa tavaroista oli jonkin verran myöhässä, Seisen mukaan kulloinkin tarvittavat tuotteet olivat ajoissa paikan päällä.
Onnisen vastuumyyjä Tommi Kangasniemi toteaa, että Seisen tyyppisen ammattitaitoisen urakoitsijan kanssa on helppo toimia.
– Tavaroiden saatavuusongelmistakin selvittiin, eikä pitänyt odotella. Kesäkuussa K-Marketin katolla oltiin muutama päivä säiden armoilla eikä liukkaalle katolle ollut menemistä. Muutoin asennus sujui suunnitelmien mukaan.
Asiakkailta hyvää palautetta aurinkosähköstä
K-Marketin kauppias Hannonen toteaa, että aurinkoenergia on kiinnostanut asiakkaita ja positiivista palautetta on kertynyt. Osa on jopa alkanut miettiä aurinkosähköratkaisun hankkimista itselleen tai taloyhtiölle.
– Asiakkaita on kiinnostanut, minkä verran aurinkopaneelit tuottavat sähköä. Aion hankkia kaupalle digitaaliset näytöt, jotka konkretisoivat tuottoa ja kulutusta. Yhdessä pitseriassa oli kerrottu, että joka viides pitsa on tuotettu aurinkoenergialla. Jotain samanlaista pitäisi keksiä.
Aurinkosähköjärjestelmä on varsin huoltovapaa, mutta paneelien puhdistamista lämpimällä vedellä suositellaan viiden vuoden välein.
K-Market Järvikansan aurinkoenergiaratkaisu
- Katolla 128 kappaletta 455-wattisia aurinkopaneeleita
- Paneelien yhteisteho 58 000 kW
- Yksi iso invertteri, teho 50 000 kW
- Huipputeho 450 kWh/vrk
- 7 kpl stringejä
- Kiskoja, kiinnikkeitä ja ruuveja
Teksti: Tarja Västilä
Kuvat: Roope Permanto