Tehokas tavaralogistiikka nopeuttaa rakentamista
Tehokkaalla tavaralogistiikalla säästetään rakennusprojekteissa aikaa ja rahaa. Viime kädessä logistiikan sujuvuudesta vastaavat tekninen tukkukauppa ja tavarantoimittajat, mutta suunnittelu vaatii aina yhteistyötä läpi koko toimitusketjun.
Kaupungistuminen, viime vuosien kiivas uudisrakentamisen tahti ja saneeraustarpeen kasvu ovat taanneet, että huippuunsa hiotuille logistisille palveluille on ollut kysyntää. Oli kyseessä sitten Suomen syrjäisin kolkka, jossa korjataan myrskyn aiheuttamia tuhoja sähköverkolle, tai ahdas keskustatyömaakohde, on toimitusaikojen pidettävä.
Tuotteiden saatavuus läheltä sekä monipuoliset ja tarpeen tullen nopeat tilaus- ja toimitusmahdollisuudet korostuvat erityisesti isoissa talon- ja infrarakentamisen projekteissa.
Toimiva tavaralogistiikka on avain myös rakennusprojektien aikataulujen lyhentämiseen. Ja aika on rahaa.
Ääriesimerkkinä tästä toimii hyvin Helsingin Hämeentien uudistaminen, joka on kaupungin historian suurin kadun peruskorjaushanke. Samalla uusitaan kadun alla olevat kaapelit ja paikoin erittäin vanhat putket. Kaupungin mukaan vanhin toiminnassa oleva vesijohto Hämeentien alla on vuodelta 1889.
Työmaalogistiikka tärkeää ahtailla työmailla
Kaupunkikeskustojen talotyömailla on niukasti varastointitilaa, mutta infratyömailla sitä ei aina ole senkään vertaa. Se on ymmärrettävää, koska liikenteen sujuvuutta tulee häiritä mahdollisimman vähän.
Helsingissä on tällä hetkellä enemmän infrarakentamista kuin aikoihin, koska uusia asuinalueita varustetaan kunnallistekniikalla samaan aikaan, kun elinkaarensa päähän edennyttä katujen alaista tekniikkaa on uusittava.
Tämä näkyy väistämättä haittana alueen asukkaille ja häiriöinä liikenteessä. Molempien minimoimiseksi järkevästi hoidetulla työmaalogistiikalla on suuri merkitys.
Helsingissä monta vaativaa infrakohdetta
Helsingin iältään vaihtelevaa vesihuoltotekniikkaa uusitaan useammassa vaativassa kohteessa.
Hämeentie on logistisesti lähes vaativin mahdollinen, ja toinen erityisen hankala paikka on HSY:n työpäällikön Ari Kivisen mukaan Telakkarannan kortteli Hietalahden telakan tuntumassa, jossa Skanska rakentaa Euroopan kemikaalivirastoa ja Helsingin kaupunki uusii samaan aikaan katurakenteisiin sijoitettavaa kunnallistekniikkaa.
– Helsingissä käytetään erittäin paljon betoniputkia ja -kaivoja. Niiden logistiikka vaatii erityiskalustoa sekä tavarantoimittajalla että työmaalla. Painavimmillaan rakenneosa voi painaa jopa kaksikymmentä tonnia. Kun sen painoinen kappale on hoidettava liikenteen keskellä asennuspaikalle, korostuu logistiikasta viime kädessä vastaavan tavarantoimittajan osaaminen, Kivinen toteaa.
Hämeentiellä Destia on urakoinut maaliskuusta 2019 lähtien. Vuoden 2020 loppuun mennessä työn alla oleva Hämeentien liikenteeltä väliaikaisesti suljettu osuus on saanut uusitun kunnallistekniikan ja kadun päällysrakenteen.
Työ on vasta alussa, mutta Destian työpäällikkö __Seppo Sirola __on jo simuloinut mielessään työmaan koko kulun.
– Logistiikka on suunniteltava kunnolla näin vaativassa kohteessa, yhdessä osaavien tavarantoimittajien kanssa. Itselläni on ollut mielessä alusta alkaen Onnisen Vantaan Mittalinjan noutovaraston hyödyntäminen maksimaalisesti. Jopa se voisi olla järkevää, että kyseinen varasto toimisi muidenkin toimitusten hermokeskuksena. Kokonaisuudessa tulisi todennäköisesti kaikkia hyödyttäviä säästöjä, Sirola pohtii.
Onninen hoitaa logistiikkaa asiakkaan ehdoilla
Rakennusprojektien aikataulut ovat viime vuosina nopeutuneet muun muassa digitalisaation ansiosta. Aikaansa seuraavat tukkuliikkeet ovat reagoineet muutoksiin kehittämällä omia logistisia ja digitaalisia palveluitaan asiakkaan tueksi.
– Olemme aina satsanneet toimitusten virheettömyyteen ja täsmällisyyteen. Kahdeksan vuotta käytössä olleen Hyvinkään logistiikkakeskuksen automaattivaraston ansiosta olemme päässeet tässä pitkälle. Logistinen sijaintimme on mainio ja resurssit riittävät, joten edellytykset ovat mielestämme kunnossa, kertoo Onnisen Hyvinkään jakelukeskuksen päällikkö Mikko Miettinen.
Onnisen Hyvinkään jakelukeskuksen pinta-ala on 210 000 neliömetriä. Päivittäin keskus toimittaa noin 3 500–5 000 tilausta asiakkailleen ympäri Suomen.
Monen tilauksen päätepaikka on joku 52:sta Onninen Express -myymälästä, josta asiakas voi halutessaan noutaa tilaamansa tuotteet. Myymälöissä myös ylläpidetään kattavaa varastoa päivittäin kysytyimmistä tuotteista.
Hyvinkään palvelema Suomi on jaettu vyöhykkeisiin, joista jokaiseen toimitus onnistuu perille saakka seuraavana päivänä tilauksen jättämisestä. Lappiinkin kuorma saadaan aamuseitsemäksi, kunhan asiakas on jättänyt tilauksensa kello kahteen mennessä edellisenä päivänä.
Pääkaupunkiseudulle tilaukset toimitetaan varhain seuraavana aamuna, kun tilaus on saapunut Onnisen Hyvinkään jakelukeskukseen edellisenä päivänä viimeistään kello viideltä.
Palveluvarasto kontissa tai autossa
Tavarantoimituksissa ei välttämättä riitä, että kumppani huolehtii tuotteet oikea-aikaisesti ja virheettömästi sovittuun kohteeseen. Asiakaspalvelun tulee ulottua tarvittaessa vieläkin pidemmälle.
Yksi tämän ajattelutavan konkreettisista esimerkeistä on tukkuliikkeen työmaalle tarjoama palveluvarasto kontissa, jossa varastoidaan asiakkaan usein tarvitsemia tuotteita lähellä kohdetta. Työmaan palveluvarastona voi myös toimia esimerkiksi huoltoauto.
Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla asuintalojen sähköasennuksia ja -saneerauksia urakoivalla MPR Electrics Oy:llä on kokemuksia työmaakontin eduista.
–Varsinkin Helsingin kohteissa on usein niin ahdasta ja työmaiden loppuvaiheessa niin vilkasta, etteivät edes suhteellisen vähän tilaa vievät sähkötarvikkeet tahdo mahtua mielekkäästi varastoitaviksi. Olemme huomanneet, että Onnisen työmaakonttipalvelu on tähän pulmaan toimiva ratkaisu, kertoo yhtiön tekninen johtaja Riku Korpela.
Hyvä esimerkki kasvavista uusista palveluista on myös teollisuuden ja rakentamisen ammattilaisille kehitetty Onnisen projektipakkaamo esiasennuspalveluineen.
Työmaalla säästyy ammattilaisten arvokasta työaikaa, kun esimerkiksi sähkötarvikkeet toimitetaan huonekohtaisesti valmiiksi laatikkoihin koottuina. Näin asentaja saa kaikki yhteen huoneeseen tarvittavat tuotteet kätevästi käden ulottuville ja asentaminen kohteessa nopeutuu.
Teksti: toimituksen työryhmä, Vesa Tompuri