Tekstiilikuitua valmistetaan sellusta
Suomalaisyritys Spinnova valmistaa sellumassasta tekstiilikuitua ympäristöystävällisesti. Innovaatio on ainutlaatuinen maailmassa.
– Olemme ainoa yritys, joka tekee kuitua ilman haitallisia kemikaaleja. Meillä on vahva patenttisalkku, ja alku näyttää hyvältä: Spinnova on löydetty maailmalla ja kansainvälinen kiinnostus on herännyt, kertoo toimitusjohtaja Janne Poranen.
Spinnova perustettiin vuonna 2015. Nyt Jyväskylän pilottitehdas on käyttöönottovaiheessa, ja tehtaalla syntyvästä tekstiilikuidusta voidaan valmistaa sekä jatkojalostaa vaatteita, kodintekstiilejä – tai melkein mitä vaan.
– Tavoitteena on, että jo tänä vuonna kansainvälisille kumppaneille saataisiin riittävä määrä kuitua tuotetestaukseen ja pienten sarjojen valmistukseen.
Selluloosakuidut järjestetään peräkkäin
Spinnovan perustajat, Poranen ja teknologiajohtaja Juha Salmela, työskentelivät pitkään Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä, jossa yrityksen juuretkin ovat.
− Juha kuunteli yhtä hämähäkkiprofessoria ja sai siitä idean, kiteyttää Poranen.
Salmela työskenteli aikoinaan silkkitutkijoiden kanssa Oxfordissa ja mietti, voisiko selluloosakuituja yhdistää toisiinsa peräkkäin samalla tavalla kuin hämähäkki kutoo seittiään.
Poranen oli pitkään VTT:llä kehittämässä kuitu- ja biopohjaisia materiaaleja ja tutkimassa nanoselluloosan tarjoamia mahdollisuuksia.
– Osaaminen perustuu paperinvalmistusteknologioihin: sikin sokin olevista kuiduista valmistetaan tasomaista paperia. Lankaa tehtäessä kuidut pitää vain saada järjestettyä peräkkäin.
Puukuitujen hyödyntäminen on ekologista
Tekstiilikuidun valmistamisessa voidaan hyödyntää niin sellumassaa kuin maatalouden sivuvirtoja, kuten olkea. Kotimaiset puulajit mänty ja kuusi ovat pitkäkuituisia ja soveltuvat jatkojalostukseen.
Spinnovan teknologian avulla lankaa kehrätään suoraan puumassasta.
– Mekaanisella jauhatuksella saadaan selluloosakuidut ohuiksi säikeiksi. Brasilialainen yhteistyökumppanimme on kehittänyt käyttämäämme jauhatusmenetelmää, valaisee Poranen.
Lankaa valmistetaan puukuiduista ilman kemiallista liotusta. Ekologisuus kiinnostaa maailmanlaajuisesti.
– Puukuidut sekoitetaan veteen tasalaatuiseksi massaksi, joka työnnetään pienen suuttimen läpi. Kun raaka-aine on riittävän hyvää ja rakenne tarpeeksi vahvaa, kuidut sitoutuvat toisiinsa ja kulkeutuvat samansuuntaisesti virtauksen mukana. Kovaa kemiallista prosessia ei tarvita.
Puusta tekstiilikuitua ilman jätevirtoja
Spinnovan perustajien fyysikkotaustasta on ollut hyötyä: ymmärrys virtaavan nesteen ominaisuuksista ja virtausdynamiikan hallinnasta on tärkeää. Kuidut kulkevat pienen suuttimen läpi ilman tukkeutumisia. Maailmalla ei ole moista aikaisemmin tehty.
Prosessissa ei synny jätevirtoja. Ainoa sivuvirta on vesihöyry, joka käytetään uudelleen.
– Esimerkiksi viskoosiprosessi on sekä vaikea että haitallinen: kemikaaleja pitää kierrättää ja varastoida. Lisäksi puusta voi valmistaa tekstiilikuitua ympäristöystävällisemmin kuin puuvillasta.
Onnisen tekniikkaa Spinnovalla
Myös Onninen on päässyt innovaation lähteille. Teknisen asiantuntijan Jarkko Toiviaisen mukaan Spinnovalle on toimitettu noin 30 automaattiventtiiliä ja satakunta käsiventtiiliä, joita tarvitaan tekstiilikuidun valmistuksessa.
– Alihankkijoiden kautta yritykselle on mennyt haponkestäviä putkistotarvikkeita. Tältä erää olemme saaneet projektin päätökseen, kun ensimmäinen kone Spinnovan pilottilaitoksessa on onnistuneesti otettu käyttöön, toteaa tekninen myyjä Jorma Pesonen.
Spinnovan tavoite on maailmalla
Spinnovan ensimmäinen investointi, pilottitehdas, on startannut ja kehitystyö päässyt vauhtiin. Aika näyttää, miten pilottivaihe onnistuu. Jos kaikki menee suunnitellusti, kansainväliset kumppanit pääsevät testaamaan valmistuvaa kuitua vielä tänä vuonna.
– Muutaman vuoden kuluttua tavoitteena on rakentaa isompi kaupallinen laitos. Se voi sijaita Jyväskylässä tai myös muualla. Olemme koko yrityksen olemassaoloajan vieneet asiaa globaalisti eteenpäin. Markkinat ovat maailmalla, vaikka kuitua tuotettaisiin Suomessa, miettii Poranen.
Suomen metsäteollisuuden alueella on mahdollisuuksia ja potentiaalia. Spinnovakin on suomalainen yhtiö suomalaisine teknologioineen. Tällä hetkellä yritys työllistää viisitoista henkeä.
Tekstiilikuidusta lopputuotteita arkeen ja juhlaan
Yhteistyösopimuksia on jo solmittu, mutta niistä toimitusjohtaja vaikenee. Julkista on yhteistyö Marimekon ja TouchPointin kanssa. Jälkimmäinen valmistaa vastuullisia työvaatteita. Myös Marimekko haluaa uusia, ympäristöä vähemmän kuormittavia materiaaleja.
Tekstiilikuidusta on moneksi: siitä voi valmistaa vaatteita, kodintekstiilejä, biokomposiitteja ja eristysmateriaaleja. Porasen mukaan sovellusalue on valtava.
Muutama vuosi sitten toimitusjohtaja pukeutui frakkiliiviin ja solmukkeeseen, jotka oli valmistettu Spinnovan tekstiilikuidusta. Vaimonkin iltapuvussa oli spinnovalaiset somisteet.
– Sanoinkin, että kuitumme kelpaa myös Linnan juhliin.
Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Jani Söderlund