
Öljystä maalämpöön: rallimestarin energiatehokas ratkaisu
Ex-rallikuskin kotiraitilla kävi kuhina syksyllä 2024, kun Hanakat-tiimi saapui tontille tekemään energiaremonttia.
– Öljyvehkeet pihalle ja maalämpö tilalle, kiteyttää Henri ”Haabäg” Haapamäki.
Remontin tarkoituksena oli järkeistää lämmitystä selvästi kestävämpään ja edullisempaan suuntaan. Sastamalassa sijaitsevassa omakotitalossa on tilaa kaikkiaan yli 400 neliömetriä kahdessa kerroksessa, ja lämmitettävää tilaa noin 200 neliön verran. Talouden öljynkulutus on ollut runsaat 2 000 litraa vuodessa ja sähkönkulutus vuositasolla noin 10 000 kWh.
– Tässä pirtissä on ollut jo puukattila-, pelletti- ja öljylämmitys – ja nyt on vuorossa maalämpö, virnistää Youtube-videoistaankin tunnettu talon isäntä.
Konkarin kokemuksella
Haabägin remontin otti hoitaakseen Hanakat-ketjuun kuuluva LVI-Tapioharju. Kolmannen polven yrittäjä Matti Tapioharju kertoo, että vastaavia maalämpöurakoita pientaloihin on toteutettu sadoittain vuosien varrella.
– Vuositasolla tehdään 20–30 maalämpöprojektia. Tämä on meille jo niin peruskauraa, että työtapamme ovat hioutuneet sangen sujuviksi, kertoo Tapioharju.
Maalämpö taipuu moneen
Aikaa ei työmaalla hukattu. Talon viereen porattiin maalämpöä varten 250 metriä syvä reikä, jota voi luonnehtia ”keskisyväksi”. Nyrkkisääntönä on, että yksi lämmitettävä neliö tarkoittaa yhtä maan sisään porattua metriä.
Talon alakerran pannuhuoneeseen asennettiin Niben 16-kilowattinen maalämpökone S1255-16R. Niben S12-malli hyödyntää invertteriteknologiaa, joka on ollut vahvasti pinnalla useamman vuoden. Invertteritekniikaalle on ominaista pehmeämpi käynti, parempi hyötysuhde ja pidempi käyttöikä.
Invertteritekniikalle on ominaista hyvä hyötysuhde.
S12-mallisto osaa huomioida toiminnoissaan myös sääennusteet. Energiansäästöä voi optimoida pörssisähköohjauksella, kertoo Tapioharju.

Ohjaus tapahtuu joko kosketusnäytöstä tai myUplink-sovelluksen avulla. Matala maalämpöpumppu sopii moneen tilaan. Niben malli sisältää myös 180 litran lämminvesivaraajan.
– Kun seuraa ohjeita, se on erittäin kätevä asentaa. Tämä on maalämpökone kaikilla herkuilla, kehaisee Tapioharju Onnisen valikoimasta löytyvää laitetta.
Asiakaskunta valveutunutta
Rallicrossin kaksinkertainen suomenmestari on tottunut vauhtiin – mutta asennustiimin tomera tahti teki silti vaikutuksen.
– Yllätyin siitä, miten nopeasti ja vaivattomasti asennus kävi, Henri Haapamäki myöntää. Kaksi asentajaa ja sähkömies saivat hommat hoitumaan kahdessa päivässä.
Matti Tapioharju arvioi, että suomalaiset ovat jo varsin hyvin sinut maalämmön kanssa. Asiakkaat ovat valveutuneita ja tietävät tarkkaan, mitä haluavat, ja urakoitsijan tehtäväksi jää auttaa oikeiden laitteiden ja mitoituksen kanssa. LVI-Tapioharju palvelee niin yksityisiä kotitalouksia, yrityksiä ja taloyhtiöitä kuin julkistakin sektoria.
– Vielä kymmenen vuotta sitten maalämpöä asennettaessa saatettiin ihmetellä, että tässäkö pitää myös porata. Nyt tietoa on ihan eri lailla, kiittelee Tapioharju.

Ilmalämmityskoneen päivitys
Taloon saatiin samassa remontissa myös Vallox Aito Kotilämpö korvaamaan vanhaa Valmet Kotilämpöä. Tulokas on energiatehokas ilmalämmityskone, joka sopii hyvin juuri vanhojen ilmalämmityskoneiden tilalle. Kone on liitettävissä kaikkiin lämmitysjärjestelmiin, matalalämpöiset maalämpöjärjestelmät mukaan lukien.
– Meillä ei ollut pattereita eikä lattialämmitystä, vaan yli 40 vuotta palvellut Valmet Kotilämpö -ilmalämmitys. Nyt oli hyvä aika vaihtaa uudempaan ja parempaan, arvioi Haapamäki.
Uuden ratkaisun valttina on energiatehokkuus: Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on 77 prosenttia. Puolet vähemmän sähköä kuluttavat tasavirtapuhaltimet ja hyötysuhteeltaan reilusti korkeampi lämmön talteenotto pitävät huolen siitä, että koneen energiankulutus on vanhoja huomattavasti alhaisempi.
Valloxin laitteet on suunniteltu asentajaystävällisiksi, eikä tämä kone tehnyt poikkeusta sääntöön:
– Asennus sujui hyvin, vahvistaa Tapioharju.
Uusi Vallox on ominaisuuksilla lastattu: tuoreesta koneesta löytyy automaattinen lämmön talteenotto osittaisella ohituksella, huoltomuistutin, viikkokello, tehokkaasti ilmaa puhdistavat suodattimet sekä sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka tehostavat ilmanvaihtoa tarvittaessa. Sulatusautomatiikan ansiosta hyötysuhde pysyy korkealla myös kovilla pakkasilla, eikä alipaine pääse kasvamaan rakennuksessa.
Nibe- ja Vallox-yhdistelmän avulla Villa Haabägin lämmityskuviot on nyt saatu enemmän kuin reilaan.
– Homma meni pirun hienosti, tyytyväinen isäntä huokaa
Mikä Hanakat-ketju?
LVI-Tapioharju kuuluu Suomen laajimpaan, noin sadan itsenäisen LVI-yrityksen muodostamaan Hanakat-ketjuun, joka on perustettu jo vuonna 1976. Ketjun jäsenliikkeet ovat Onnisen suosittelemia, ammattitaitoisia ja luotettavia kumppaneita, jotka palvelevat sekä kuluttaja-asiakkaita että yrityksiä paikallisesti eri puolilla Suomea.
Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2025
Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: Eino Ansio