Euroopan unionin RoHs-direktiivi rajoittaa elohopean kaltaisten vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivimuutoksen myötä tuotteiden valmistus ja tuonti Eurooppaan kielletään. Pienloistelamppujen osalta kielto astui voimaan helmikuussa 2023 ja T5- ja T8-loisteputkien osalta kielto tulee voimaan 24.8.2023
Loisteputkista LED-tekniikkaan siirryttäessä järkevin mahdollinen valaisinvaihtoehto riippuu sekä käyttöympäristön tarpeesta että nykyisestä tekniikasta. Joka tapauksessa LED-tekniikka tuo huomattavaa energiansäästöä. Lisäksi LED-valaisimilla on loisteputkiin verrattuna teknisiä etuja valaisu-, ohjattavuus- ja himmennysominaisuuksiensa ansiosta.
Uutta LED-valaistusinvestointia pohdittaessa on myös hyvä pitää mielessä valaistuksen tärkein tavoite: mahdollisimman hyvän näköympäristön varmistaminen.
Onniselta löytyvät sopivat ratkaisut sekä valonlähteiden vaihtoon että uuden valaistuksen suunnitteluun. Tässä kolme ratkaisua LED-tekniikkaan siirtymiseen.
1. Valonlähteen vaihto eli retrofit
Nykyisen loisteputken korvaaminen uudella LED-valonlähteellä on helppo, nopea ja kustannustehokas ratkaisu. Useimmille perinteisille valonlähteille löytyy vaihtoehtoinen LED-valonlähde, ja vaihto maksaa itsensä nopeasti takaisin.
LED-valonlähteen tekninen yhteensopivuus kannattaa aina tarkistaa toimittajalta. Erityisen tarkka tulee olla valaisimissa, joissa on elektroninen liitäntälaite (esim. T5). On suositeltavaa varmistaa tuotteen soveltuvuus koeasennuksella. Jos kohteessa on jo valaistuksen ohjausratkaisuja, ei täysin vastaavaa ratkaisua välttämättä löydy.
Valaisimen jäljellä oleva elinkaari varmistetaan esimerkiksi tarkistamalla, missä kunnossa lampunpitimet ovat. Jos valaisimeen jätetään vanha liitäntälaite, sen käyttöikä saattaa olla jo elinkaarensa lopussa.
Korvaavan valonlähteen laadullisten ominaisuuksien määrittelyssä Onnisen tekniset asiantuntijat ovat mielellään avuksi.
Muutoksessa on hyvä pohtia yleisesti, onko nykyinen valaistus riittävä.
Valaistuksen uudistaminen on usein hyvin kannattava investointi erityisesti ympäristöissä, joita käytetään aktiivisesti.
On hyvä muistaa, että retrofit-valonlähdevaihdossa valaisimeen jätetään komponentteja, jotka voivat vikaantua nopeammin kuin uusi LED-valonlähde. Pohdi myös kohteen asennusolosuhteita ja sitä, mikä merkitys ratkaisun eliniällä on. Valaisimeen jätettävät komponentit myös lisäävät energiankulutusta.
Suosittelemme nykyisen tekniikan ohittamista. Pelkkä valonlähteen vaihto poissulkee ohjausratkaisut, joilla voidaan edelleen saavuttaa merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa ja käyttömukavuudessa.
2. Nykyisen valaisimen muutostyö
Valaisimen muutostyö tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että loisteputkivalaisimen magneettinen liitäntälaite (kuristin) tai elektroninen liitäntälaite (driver) poistetaan ja LED-valoputki kytketään suoraan 230 V -verkkojännitteeseen. Näin varmistetaan pitkäikäinen ja energiatehokas ratkaisu.
Muutostyöllä voidaan tarkoittaa myös vanhan valaisimen uudistamista siten, että valaisimen sisältämää tekniikkaa uudistetaan. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteissa, joissa halutaan säilyttää arkkitehtonisesti tärkeä, kohteeseen suunniteltu valaisin, jolle ei ole korvaavaa tuotetta markkinoilla.
Muutostyö vaatii sähköalan ammattilaisen. Muutostyön myötä alkuperäisen valmistajan vastuu päättyy. Valaisimen sähköturvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta vastaa muutostyön tekijä.
Poistamalla ylimääräiset komponentit valaisimesta pienennetään valaisimen vikaantumisriskiä ja parannetaan energiatehokkuutta. On kuitenkin hyvä pohtia, millaisia säästöjä voitaisiin saavuttaa valaisinvaihdolla, jossa on huomioitu myös valaistuksen ohjaus. Elinkaarikustannuksiltaan edullisin ratkaisu on todennäköisesti uusi valaistus valaistuksen ohjauksella.
3. Uusi valaistus ja ohjaus
Joissakin tilanteissa valaistus kannattaa suunnitella kokonaan uudelleen. Valaistukseen liittyvät laadulliset vaatimukset ovat vuosien saatossa muuttuneet, eikä nykyinen valaistus välttämättä enää täytä uusia vaatimuksia. Tilan käyttötarkoitus on myös voinut muuttua. Joissakin tapauksissa vanhalle valonlähteelle ei ole korvaajaa.
Uuden valaistuksen suunnittelu on varma ratkaisu, jolla kohteeseen saadaan vaatimustenmukainen ja pitkäikäinen ratkaisu. Päädyttäessä valaisimien uusimiseen kannattaa huomioida myös valaistuksen ohjausratkaisut, joilla edelleen parannetaan tilan muunneltavuutta, käyttömukavuutta sekä energiatehokkuutta.
Valaistuksen ohjauksen toteuttamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Etenkin saneerauskohteissa langattomat ratkaisut ovat usein käytännöllisiä, koska olemassa olevaan kaapelointiin ei tarvitse tehdä muutoksia.
Valaistusratkaisun elinkaarikustannuksista merkittävin osa muodostuu käytönaikaisista energiakustannuksista. Valaistuksen ohjauksella energiantarvetta pienennetään jopa 80 %. Valaistuksen ohjaus mahdollistaa myös muunneltavuuden sekä käyttäjän yksilöllisten tarpeiden huomioimisen.
Kaipaatko lisätietoja? Ota yhteyttä Onnisen valaisinmyyntiin. Katsotaan yhdessä kohteeseesi soveltuva ratkaisu!