Oikeaoppinen sadevesijärjestelmä pitää rakenteet terveinä
Kovat rankkasateet voivat ajaa sadevesijärjestelmät suorituskykynsä äärirajoille – ja sen yli. Sadevesijärjestelmien kehittämistyössä pyritään huomioimaan mahdollisesti rajustikin muuttuvat olosuhteet. Samalla myös digitalisaatio on pääsemässä vauhtiin alalla.
Oikeaoppisesti tehty sadevesijärjestelmä pitää rakenteet terveinä ja turvallisina. Kevään sade- ja sulamisvedet saattavat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kosteusvaurioita talon perustuksiin – mutta asianmukainen hulevesien ohjaus auttaa pitämään talon perustan ja alapohjan kuivana sekä pihamaan hyvässä kunnossa.
Myyntipäällikkö Mika Rajakangas Pipelifelta toteaa, että tehokas kattosadevesijärjestelmä on ratkaisevassa roolissa tasakattojen ja loivien kattojen rakenteellisen kestävyyden takaamisessa.
– Tehoton sadevedenpoisto voi johtaa esimerkiksi katon painumiseen ja vuotoihin, mikä taas altistaa katon ja rakennuksen kosteus- ja homevaurioille. Fiksu kattosadevesijärjestelmä sen sijaan suojaa sekä rakennusta että ympäristöä sadeveden aiheuttamilta haitoilta.
Ei pisaraakaan karkuteille
Rajakankaan mukaan kattosadevesijärjestelmien ”kuningaslajina” ovat tasakattojen sadevesiratkaisut.
Tällöin veden poisto tehdään talon seinien sisäpuolelle, tiiviinä koko matkalta rakennuksesta ulos. Tämänkaltainen huipputiivis rakenne on alalla vahva trendi, jota nähdään esimerkiksi teollisuushalleissa ja kouluissa.
Kun vesi on poistettu rakennuksesta, se täytyy järkevästi toimittaa pois myös tontilta – tai varmistaa, että vesimäärät voi imeyttää maahan järkevällä tavalla.
– Imeyttäminen on harvinaisempaa, sillä se vaatii maaperätutkimusten tekemistä, ennen kuin sen voi toteuttaa. Yleisempi ratkaisu on viivyttäminen kymmeniä kuutioita vetävien maanalaisten puskurisäiliöiden avulla, Rajakangas kertoo.
Asfalttikenttä vaatii erikoisosaamista
Oman haasteensa tarjoavat ulkoparkkipaikat: asfaltin peittämät kentät keräävät öljyä, tupakantumppeja, hiekkaa ja muita epäpuhtauksia, joihin täytyy kiinnittää erityistä huomiota vesivirtojen lisäksi.
– Käytössä on jo pitkään ollut erilaisia erotusjärjestelmiä hiekan ja öljyn erottamiseksi, kertoo Rajakangas.
Tuotepäällikkö Sari Lunden Onniselta huomauttaa, että rakennettu kaupunkiympäristö on nykyään sellaista, että hulevesiin on pakko kiinnittää huomiota, mikäli tulvilta ja kosteusvaurioilta halutaan välttyä.
– Olipa sitten kysymys katoista tai parkkipaikoista, vesi ei pysty niitä läpäisemään. Näin tarve hallinnoida suuria vesimassoja kasvaa jatkuvasti, Lunden toteaa.
Ei sijaa sooloilulle
Lunden katsoo, että hulevesien hoitaminen on kunnille, yrityksille ja kansalaisille iso asia – ja parhaat tulokset saavutetaan yhteistyöllä.
Mika Rajakangas on samalla kannalla: vaatii tietoa ja taitoa saada parhaat toimintatavat ja tuotteet jalkautettua kentälle – ja tiedon pitää virrata siinä missä vedenkin.
– Onnisen valikoima on rakennettu siten, että se palvelee äkillisiäkin tarpeita hyvin tehokkaasti, Sari Lunden kertoo.
Kohti älykkäämpiä ratkaisuja
Sadevesijärjestelmien selkärankana ovat edelleen rännit, putket ja kaivot, mutta myös uutta teknologiaa tihkuu kentälle. Rajakangas kertoo, että kohteissa, joissa tarvitaan pumppaamo nostamaan vettä mekaanisesti, esiintyy jo huomattavastikin digiratkaisuja.
– Laadukas pumppaamo sisältää etävalvontaa ja jopa etäkäyttömahdollisuuksia.
Lunden katsoo, että huollon tarvetta pystytään ennakoimaan koko ajan paremmin, kun sadevesijärjestelmät digitalisoituvat kriittisiltä osiltaan.
– Sadevedessäkin on nykyään älyä, hän nauraa.
Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 3/2024
Teksti: Sami Anteroinen