Aurinkosähkön uudet trendit

Onninen on Suomen suurin aurinkopaneelien maahantuoja ja tietää, mitkä trendit liikuttavat markkinaa nyt ja tulevaisuudessa. Asiantuntijamme kommentoivat kuluttajia, asentajia ja toimialaa puhuttavia teemoja vuonna 2025.

Kattopaneelit aina eteläsuuntaan – eikö niin?

Ei välttämättä. Emma-Roosa Yliniemi Onniselta vahvistaa, että Suomessa on perinteisesti suunnattu aurinkopaneelit etelään, mutta itä-länsiasennus on vahvassa nousussa. Ruotsissa suurin osa aurinkopaneeliprojekteista on jo mallia itä-länsi.

– Haluammekin nyt tuoda asentajakentälle viestiä, että etelä ei ole ainoa vaihtoehto. Erityisesti tasakatoille itä-länsimalli on hyvä valinta paristakin eri syystä. Itä-länsiasennus on kustannustehokasta ja samalla se säästää tilaa, toteaa Yliniemi.

Aurinko tietenkin nousee idästä ja laskee länteen, jolloin päivän mittaan itä-länsi-asennetut paneelit nappaavat säteitä talteen runsaasti. Kotitalouksien sähkönkulutuspiikitkin sattuvat samoihin ajankohtiin. Tuotto myös jakaantuu pidemmälle aikavälille, kun paneelit ovat itä-länsiformaatissa.

Materiaalien alkuperällä on väliä

Materiaalien jäljitettävyyden merkitys on nousussa Pohjoismaissa, ja jatkossa sillä on yhä suurempi rooli tuotevalinnoissa myös Suomessa, arvioi Emma-Roosa Yliniemi.

– Etenkin isoissa projekteissa loppuasiakas haluaa varmistaa tuotteiden tuotantoketjun ja materiaalien vastuullisuuden. Materiaalijäljitettävyys on samalla tavalla must kuin CO2-päästöjen tarkkailu, modernilla työmaalla ne alkavat kumpikin olla itsestäänselvyyksiä. Nykyään pyritään siihen, että koko materiaaliketju on selvitettävissä alusta loppuun komponenttien tasolla.

Alkuvuoden aikana Onnisen valikoimiin tulee paneeleita, joissa valmistaja on selvittänyt koko ketjun alkuperän. Yksi näistä yrityksistä on LONGi, joka on maailman johtavia aurinkopaneelien valmistajia.

Mikroinvertterit tulevat, oletko valmis?

Aurinkopaneelijärjestelmissä on perinteisesti ollut ketjuinvertteri, mutta paneelikohtaiset mikroinvertterit ovat oiva lisä markkinoille. Mikroinvertterit saapuivat Onnisen valikoimaan helmikuussa 2025, kertoo Jarno Kuokkanen. Mistä oikein on kysymys?

– Mikroinvertteri ohjaa ja optimoi yksittäisen paneelin tuottoa ja tuo joustavuutta ja parempaa turvallisuutta. Joustavuus mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmien rakentamisen pienimuotoisemmin ja entistä haastavampiin paikkoihin. Turvallisuusaspekti taas liittyy siihen, että kustakin yksittäisestä paneelista voi nyt naksauttaa virrat pois.

Aurinkosähkö talteen – mutta miten?

Aurinkosähkön akustomarkkinat kasvavat kohisten. Jarno Kuokkanen arvioi, että kun asiakkaalle myydään aurinkosähköjärjestelmä, noin joka viidennessä tapauksessa hän ostaa myös aurinkosähkövaraston eli käytännössä akun.

– Esimerkiksi Saksassa akun käyttö on jo paljon yleisempää kuin meillä. Odotamme akkumarkkinoiden tuplautuvan lähiaikoina.

Kuokkanen katsoo, että akkujen suosio vain kasvaa, kun ihmiset haluavat hyödyntää aurinkosähköään.

Lisäksi Fingridin hallinnoimat reservimarkkinat tarjoavat sähkövarastointiratkaisujen omistajille mahdollisuuden osallistua sähköverkon taajuuden hallintaan. Reservimarkkinoiden tarkoituksena on varata sähkökapasiteettia, jota voidaan nopeasti ottaa käyttöön tai sulkea pois tarpeen mukaan. Akustot ja muut energiavarastointijärjestelmät voivat olla tärkeässä roolissa tässä prosessissa, koska ne pystyvät reagoimaan nopeasti muutoksiin ja tasapainottamaan verkkoa. Verkon tasapainottamisesta maksetaan myös kompensaatiota.

Auringonpaistetta tankkiin, kiitos!

Sähköauton lataus oman katon aurinkosähköllä on fiksu ja vihreä peliliike: Jos menopeliä ladataan itse tuotetulla sähköllä, ei siirtoyhtiölle tai verottajalle tarvitse maksaa mitään.

– Aurinkopaneelien lisäksi tarvitaan kodin sähköverkkoon kytketty latausasema. Aurinkopaneelien tuottama sähkö kulkee invertterin kautta, joka muuntaa sen autolle sopivaksi vaihtovirraksi. Aurinkosähkösähköllä lataamiseen löytyy invertterivalmistajien omien latauslaitteiden lisäksi invertterin merkkiin sitoutumattomia ratkaisuja Easeeltä tai Perificiltä, samoin kuin älykotiratkaisuja tarjoavalta Futurehomelta, kertoo Teemu Harakka Onniselta.

Artikkelikuva aurinkosähkö iStock
Sähköauton lataaminen oman katon aurinkosähköllä on fiksua: itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa siirtoyhtiölle tai verottajalle.

Esimerkiksi Easee on norjalainen latauslaitevalmistaja, jonka tuotteella hoituu dynaaminen kuormanhallinta ja aurinkosähkön ohjaus osana sitä. Toinen suosittu yleisratkaisu on ruotsalainen Perific Monitor. Latausasemien keskeinen ominaisuus on dynaaminen kuormanhallinta. Tämä ohjaus voidaan määrittää toimimaan aurinkotuotannon mukaan. Myös keväällä 2025 lanseerattavan Zaptec Go 2 -latausaseman ominaisuuksiin kuuluu aurinkosähköohjaus.

Futurehome-älykodin keskusyksikkö mahdollistaa integraation Froniuksen inverttereihin, jotka puolestaan mahdollistavat kodin ja sähköauton latauksen kokonaisvaltaisen ohjauksen, vinkkaa Harakka.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2025
Teksti: Sami Anteroinen
Kuvat: iStock