Aurinkoenergiaa musiikkistudioon
Syksyllä aurinkosähköjärjestelmän studioonsa hankkinut Stratovarius-yhtyeen laulaja ja muusikko Timo Kotipelto kertoo olleensa jo pitkään kiinnostunut mahdollisuudesta tuottaa itse sähköä.
– Omavaraisuus ja vastuullisuus ovat lähellä sydäntäni. Uudella albumillammekin on kappale World On Fire, joka ottaa kantaa ilmastonmuutokseen. Olen power metal -laulaja, joten siinäkin mielessä sun power eli aurinkoenergia sopii minulle hyvin.
Myös sähköauton hankinta on musiikkimiehellä mietinnässä. Ajatuksena on, että auto voisi myöhemmin toimia V2G-teknologialla myös kodin sähköjärjestelmän akkuna molempiin suuntiin.
Viimeisen sysäyksen aurinkosähkön hankintaan laulaja sai keikallaan Salossa.
– Huomasin hotellin ikkunasta paikallisen Salo Solar -aurinkopaneelitehtaan. Paneelit näyttivät tyylikkäiltä, joten aloin kotiin päästyäni tutkia asiaa tarkemmin. Valmistajan vastuullinen kotimainen tuotanto ja pohjolan oloihin suunnitellut tuotteet saivat minut vakuuttuneeksi.
Sähköä säveltämiseen ja soittajille
Timo Kotipelto muutti kymmenisen vuotta sitten takaisin lapsuusmaisemiinsa Lappajärvelle. Ensin rakennettiin talo, sitten järven rannalle vielä erikseen musiikkistudio.
– Studiohuoneeseen vedettiin piuhaa yhtä paljon tai jopa enemmän kuin tavalliseen kesämökkiin yhteensä.
Virtaa tarvitaan paljon sekä omaan sävellystyöhöni että soittajille. Lämpötila nousee, kun aletaan hommiin ja kaikki laitteet ovat päällä. Ilmalämpöpumpun lisäksi sähköllä toimii lattialämmitys.
Asennus paikallisin voimin
Kotipellon studion aurinkosähköjärjestelmän urakoitsijaksi valikoitui alajärveläinen Elfin-ketjuun kuuluva Pitkäsen Sähköasennus Oy. Toimitusjohtaja Ismo Pitkänen kävi aluksi paikan päällä mittaamassa ja suunnittelemassa kokoonpanon. Kun studion isäntä hyväksyi tarjouksen, lähti projekti käyntiin.
Salo Solarin 400 W:n paneeleita mahtui katon etelälappeelle 18 kappaletta. Yhteensä tehoa on 7,2 kWp.
Invertteri on itävaltalainen Fronius 8 kW SYMOGEN24. Järjestelmään sisällytettiin myös mahdollisuus kytkeä myöhemmin akku energiavarastoksi.
– Asennus sujui mallikkaasti, sattui juuri syksyn viimeinen hyvä keli. Laitoin saman tien etäseurannatkin heti toimimaan. Jos joskus myöhemmin sattuu tulemaan ongelmia, tulee asentajallekin sitä kautta ilmoitus, Pitkänen kertoo.
Onnisen valikoimista Pitkänen löysi kaiken tarvittavan studion omaan sähköntuotantoon. Sekä tilaajaa että asentajaa ilahduttava lisä paikallisuuteen ovat alumiiniset kiinnityskiskot, joita Salo Solarin kiinnitysjärjestelmiin valmistaa Alajärvellä toimiva Mäkelä Alu Oy.
Virtaa riittää studiossa ja maailmalla
Studiossaan työskentelevä Timo Kotipelto on tyytyväinen sekä asennukseen että aurinkosähköjärjestelmän toimintaan. Äppimieheksi tunnustautuva muusikko seuraa mielellään kulutusta Froniuksen sovelluksesta.
– 200 kWh on jo tullut ensimmäisen kuukauden aikana. Tietämättäni olen jo myynytkin virtaa Helenille.
Kotipelto toivoo, että aurinkoenergialla voitaisiin jatkossa kattaa noin 20 prosenttia rakennusten vuosikulutuksesta.
Musiikkipuolella Kotipellon syksy ja talvi näyttävät pandemia-aikojen jälkeen taas tavallisen kiireisiltä. Heti julkaisunsa jälkeen Suomen ykköseksi menneen Survive-abumin siivittämänä Stratovarius keikkailee kautta maan.
– Lisäksi teen ahkerasti duokeikkoja. Huhtikuun puolivälissä vuorossa ovat Stratovariuksen Latinalaisen Amerikan konsertit. Syksyksi on sitten suunnitteilla mahdollinen Euroopan kiertue.