Talotekniikka kuntoon linjasaneerauksella

Viisikymmenvuotias kerrostalo Vantaalla saa linjasaneerausurakan myötä vettä ja energiaa säästävät ratkaisut.

Kukinkujalla Martinlaaksossa kerrostalon linjasaneeraustyöt jatkuvat vuoden 2025 helmikuulle saakka. Korjausrakentaminen vaatii asentajilta ja työnjohtajilta paljon, kun talossa sekä remontoidaan että asutaan samaan aikaan.

– Emme halua, että kukaan joutuisi muuttamaan pois kodistaan, mutta rakennustöissä pitää aina varmistaa asukkaiden turvallisuus, kertoo Constin projektipäällikkö Janne Enäsuo.

Kohde on tyypillinen ja perinteinen kerrostalo Länsi-Vantaan lähiössä, joka on rakentunut 1970-luvulla.

Kerralla kaikki ehommaksi

Kerrostalon peruskorjauksessa uusitaan muun muassa vesi- ja viemärijohdot. Omalle ajalleen tyypilliset peltikasettikylpyhuoneet puretaan ja uudet seinät rakennetaan harkoilla.

– Sähkö- ja telejärjestelmät peruskorjataan, vesikiertoinen lattialämmitys asennetaan ja tehdään siihen liittyvät nousut. Kylpyhuoneisiin tulevat uudet vettä säästävät kalusteet eli wc-istuimet, hanat ja suihkut. Lisäksi asennetaan huoneistokohtaiset vesimittarit, mikä sekin laskee vedenkulutusta.

Enäsuo toteaa, että tarkoitus on, että vesijohdot ja viemärit kestävät seuraavat 50 vuotta.

Energiansäästöä saadaan uusista ilmanvaihtokoneista ja lämmitysverkoston perussäädöstä.

– Teemme myös katolle varaukset aurinkopaneeleita varten. Taloyhtiö päättää lopullisesta aurinkovoimalan hankkimisesta linjasaneerauksen jälkeen.

Kun kerran toimeen tartutaan, kannattaa tehdä hiukan enemmänkin. Samaan aikaan vesi- ja viemäriputkien uusimisen kanssa taloyhtiö teettää myös salaojaremontin.

Enäsuon mukaan kohteessa on kyse KVR-urakoinnista: urakoitsija vastaa myös suunnittelusta. Tapa on yleistymässä, sillä silloin voidaan hyödyntää kaikkien osapuolien osaamista ja saada kustannuksiakin pienemmiksi.

Ripeää asiakaspalvelua ja logistiikkaa

Constin kerrostalokohteen lähes kaikki LVI-hankinnat on keskitetty Onniselle. Pitkäaikainen yhteistyö on vakiintunut vuosien varrella.

Korjausrakentamisessa voidaan hyödyntää esimerkiksi Onnisen omaa Onnline-tuotemerkkiä, joka laadun lisäksi takaa kustannustehokkuuden. Tuotemerkin alta löytyy muun muassa LVI-kalusteita, asennustarvikkeita ja työkaluja.

– Logistiikkamme toimii niin, että tavarat ovat työmaalla jo seuraavana päivänä haluttuun aikaan. Kiireellisissä tilanteissa hyvän kuljetusverkoston ansiosta voimme reagoida nopeasti ja saada tuotteet paikan päälle muutamassa tunnissa.

Pääkaupunkiseudun kattavan ja vahvan myymäläverkoston ansiosta tuotteet voi myös noutaa valmiiksi kerättyinä.

As Oy Kukinkuja 5, Vantaa

Tyypillinen 70-luvulla rakennettu lähiökerrostalo Martinlaaksossa. Talossa on 43 asuntoa, kolme porraskäytävää, kuusi asuinkerrosta ja kellarikerros.

Linjasaneerauksen lisäksi pihalla uudistetaan sadevesijärjestelmät ja tehdään salaojaremontti. Korjausrakentaminen kestää noin kahdeksan kuukautta ja valmistuu helmikuussa 2025.

Consti Oyj

Suomalainen yritys on liikevaihdoltaan maan suurin korjausrakentamisen osaaja, jolta saa myös talotekniikan ja huollon palveluita. Sillä on neljä toimialaa: taloyhtiöt, yritykset, julkiset ja talotekniikka.

Consti toimii kasvukeskuksissa: toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Oulussa ja Jyväskylässä. Yhtiö työllistää noin tuhat ammattilaista.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 3/2024
Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Roope Permanto