Putki- ja sähköremontti sujuu kitkatta ja aikataulun mukaan, kun kokeneet ammattilaiset osaavat joustaa koronan kaltaisen pirulaisen yllättäessä.
Työmaalla Porvoon Gammelbackassa näyttää hyvältä. Ulkona lumi tuiskuaa, mutta vasta remontoidussa asunnossa on lämmin olla. Keittiön ja kylpyhuoneen uudet kalusteet hohtavat ja uunituore tammikuvioinen laminaattilattia luo kotoisan tunnelman.
LVI-nelosten putkiasentaja Arto Pekkanen viimeistelee remonttia: asentaa huoneistokohtaisia vesimittareita ja tarkastaa vesikalusteiden kiinnityksiä.
– Vuodesta 1983 olen näitä töitä tehnyt. Viihdyn kiinteistörempoissa, kun töitä saa painaa omaan tahtiin.
Nelosten tekijäjoukko on harjaantunut vuosien varrella tiiviiksi joukkueeksi. Työmaan putki- ja rakennusmiehet siirtyvät kohteen valmistuttua seuraavalle työmaalle Helsingin Mellunmäkeen.
– Meillä on vakioporukka, joka haluaa tehdä asuintalojen remontteja. He pystyvät tekemään töitä taloissa, joissa asukkaat ovat paikalla. Asukkaille on tärkeää, että työntekijät pystyvät keskustelemaan heidän kanssaan ja että samat kaverit ovat työmaalla läpi urakan, LVI-nelosten liiketoimintapäällikkö Reijo Korpela sanoo.
Kerrostaloihin tehtiin kevyt sähkösaneeraus
Urakka alkoi kahdessa 1972 valmistuneessa kerrostalossa asbestipuruilla tammikuun puolivälissä 2020. Saneeraus aloitettiin juuri ennen kuin korona alkoi levitä Suomeen.
Remontin alkuperäisessä suunnitelmassa oli käyttövesiputkiston ja niihin liittyvien kalusteiden uusinta sekä kevyt sähköremontti.
– Uusimme asuntojen nousujohdot, keskukset, telekaapeloinnin sekä osan keittiöiden kalusteista. Toimme asuntoihin antenni- ja datapisteet, Sähköpalvelu nelosten toimitusjohtaja Jussi Luhanko luettelee sähköurakkaa.
Taloihin uusittiin mittarikeskukset, joiden ansiosta asuntoihin tulee nyt kolmivaihevirta.
– Yksivaiheiset mittarikeskukset oli mitoitettu 1970-luvun sähkönkulutuksen mukaan, joka ei vastaa nykyaikaisten kotien vaatimuksiin, Luhanko sanoo.
Sähköpää- ja kiinteistökeskuksia ei uusittu. Huoneistojen sisäiset asennukset jäivät nykytilaan lukuun ottamatta kylpyhuoneen ja keittiöiden uusia asennuksia. Viemäriputket oli saneerattu pari vuotta aiemmin sukittamalla, ja niihin ei ollut tarvetta puuttua.
Lisätyöt tulivat tarpeeseen
Uudet vesijohdot ja nousukaapelit vedettiin nykyisen rakennustavan mukaan porraskäytäviin asennettuihin valmiisiin elementteihin. Niistä vesijohdot ja sähkökaapelit syötetään asuntojen vesimittareille ja ryhmäkeskuksille. Kylpyhuoneiden vesijohdot toteutettiin kromatulla kupariputkella pinta-asennuksena. Vanhat vesikalusteet vaihdettiin uusiin.
Vuokratalossa putkien ja sähköjen uusiminen oli helppoa, koska remontti tehtiin kaikkiin asuntoihin samanlaisena.
– Tällaisen vuokratalon remontti on huomattavasti nopeampaa kuin sellaisen, jossa on omistusasuntoja. Myös aikataulu on helpompi hallita standardissa elementtitalossa, Korpela sanoo.
Alkuperäinen suunnitelma täydentyi matkan varrella, kun työmaalla havaittiin, että muun muassa porraskuilujen valaistus ja palovaroitinjärjestelmä olivat aika uusia. Taloihin asennettiin uutena savunpoistojärjestelmät.
Kylpyhuone- ja keittiöremontteja tehtiin noin neljäsosaan asunnoista, osaan vain toinen ja osaan molemmat. Erityisesti alkuperäiset 1970-luvun huoneistojen märkätilat olivat uusimistarpeessa.
"Talojen käyttövesitekniikka oli tiensä päässä. Toisessa talossa uusimme myös tonttijohdon. Kylmän käyttöveden sinkitty teräsputki oli melkein ummessa", Korpela kertoo.
Remonttityöt etenivät aikataulussa
Koronan vuoksi asuntojen remontointia siirrettiin kuukaudella eteenpäin. Ensin tehtiin kaikki mahdolliset työt yleisissä tiloissa ja samalla selvitettiin, miten koronan kanssa toimitaan. Näin saatiin uusi aikataulu, minkä mukaan edettiin asunnoissa.
Koronarajoitukset huomioitiin muun muassa niin, että työmaan siivous kaksinkertaistettiin. Riskiryhmiin kuuluvien asukkaiden kanssa, jotka olivat kodeissaan remontin ajan, noudatettiin erityistä varovaisuutta.
– Työntekijöiden ja asukkaiden parissa ei ole tiedossa yhtään koronatapausta, Korpela iloitsee.
Poikkeusajan vaatimat varotoimenpiteet eivät hidastaneet töitä, vaan työt etenivät suunnitellussa aikataulussa. Kahdesta remontoidusta talosta ensimmäinen valmistui asuntojen putki- ja sähkösaneerauksen osalta heinäkuussa 2020 ja toinen taloista luovutetaan tilaajalle Premico Kodeille helmikuussa 2021.
Kymmenen vuoden kumppanuus Onnisen kanssa
Aikataulussa pysymistä auttoi myös se, että osa asunnoista oli koko remontin ajan tyhjillään, ja niitä päästiin uusimaan joustavasti. Myös työmaan logistiikka sujui mainiosti.
– Täytämme tänä vuonna kymmenen vuotta ja koko ajan olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Onnisen kanssa. Tälle työmaalle tavara on tullut päivän tarkkuudella ja niin, että olemme voineet tilata osan tavaroista jo kolme viikkoa ennakkoon. Jos jotain on unohtunut tilauksesta, olemme hakeneet Onniselta Porvoosta täydennystä, Korpela sanoo hymyillen.
Yksi syy hyvään onnistumiseen on kuitenkin tärkein.
– Meillä on osaavat ammattilaiset asialla. Aikataulutus onnistui niin, että se oli sopivan tiivis, Korpela sanoo.
As Oy Tornipolku 2–4, Porvoo
- Vuonna 1972 rakennettu vuokratalokiinteistö
- Kaksi kuusikerroksista taloa, asuntoja 115
- Tilaaja Premico Kodit
- Remontissa uusittiin tai tuotiin uutta: käyttövesiputket ja niihin liittyvät kalusteet, huoneistokohtaiset ja etäluettavat vesimittarit, toisen talon tonttivesijohto, mittarikeskukset, asuntokohtaiset sähkökeskukset, antenni- ja telekaapelointi, palovaroitin ja savunpoistojärjestelmät.
Teksti: Jukka Nortio
Kuvat: Ville Rinne
Juttu julkaistu alun perin Onnisen asiakaslehdessä 1/2021