Kaapelitehdas kurottaa korkealle

Kirkkonummelle noussut Suomen korkein rakennus on osa Prysmian Groupin kaapelitehtaan suurinvestointia. Tuotannon kasvu vastaa etenkin merikaapelien kasvavaan kysyntään.

Tampereen Näsinneula menetti joulukuussa 2023 Suomen korkeimman rakennuksen valtikan, kun Prysmian Groupin 185-metrinen kaapelinvalmistustorni nousi harjakorkeuteensa Kirkkonummen Pikkalassa.

Mittavassa rakennushankkeessa tehdään tällä hetkellä viimeistelytöitä ja laiteasennuksia 23-kerroksisen tornin sisällä. Kaapelituotanto tornissa alkaa vuonna 2025.

– Torni on keskeisin osa yhteensä noin 240 miljoonan euron investointia, jolla Prysmianin Kirkkonummen-tehtaan tuotantokapasiteetti yli kaksinkertaistuu. Kasvatamme erityisesti suurjännitteisten merikaapelien valmistuskapasiteettia, Prysmian Group Finlandin maajohtaja Ferdinando Quartuccio kertoo.

Vihreä siirtymä vauhdittaa kysyntää

Italialainen Prysmian Group on maailman johtava energia- ja telekaapeleiden sekä kaapelijärjestelmien toimittaja, jolla on Suomessa tehdas myös Oulussa.

Artikkelikuva Prysmian kaapelitorni ja kaapelikelat
Kaapelituotanto 23-kerroksisessa tornissa alkaa vuonna 2025.

Kirkkonummen-tehtaan tuotantokapasiteetin kasvattamiseen yhtiö investoi noin 240 miljoonaa euroa. Quartuccion mukaan tällä vastataan suurjännitekaapelien kasvavaan kysyntään, jota vauhdittavat vihreä siirtymä energiantuotannossa sekä yhteiskunnan sähköistyminen.

– Odotamme suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvavan nykyisestä noin kahdeksasta miljardista eurosta 15 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä.

Quartuccio huomauttaa, että sähkölle tarvitaan lisää siirtoyhteyksiä sekä maalla että merellä. Kaapelien kysynnän kasvun keskeinen veturi on kuitenkin merituulivoiman kasvu tulevina vuosina.

Korkea laatu edellyttää korkeaa tornia

Suurjännitteisissä merikaapeleissa korkea laatu ratkaisee, sillä niiden on toimittava häiriöttä ja turvallisesti meren pohjassa vuosikymmeniä. Erityistä huolellisuutta ja osaamista vaatii kaapelien eristäminen, joka tehdään niin sanotussa pystysuorassa vulkanoinnissa.

Tähän työvaiheeseen Kirkkonummella tarvitaan korkea torni, jossa kaapelin eristysmassaa muun muassa lämmitetään ja jäähdytetään eristekerroksen vahvistamiseksi. Pystysuora tuotantolinja varmistaa, että kaapeli pysyy symmetrisen pyöreänä.

Prysmianin tehdasalueella on jo ennestään 1970-luvulla rakennettu 75-metrinen torni. Myös siellä tuotanto jatkuu, mutta uudessa tornissa on mahdollista valmistaa entistä pidempiä kaapeleita aiempaa tehokkaammin.

Pisimmillään Kirkkonummella on mahdollista valmistaa 130 kilometrin mittaisia yhtenäisiä suurjännitekaapeleita. Kaapelit voivat olla läpimitaltaan jopa 30-senttisiä ja painaa 130 kiloa metriä kohden.

Yli satavuotinen kokemus kaapelinvalmistuksesta

Prysmian Groupilla on 108 tuotantolaitosta eri puolilla maailmaa. Quartuccion mukaan Kirkkonummi yksi yhtiön keskeisimmistä tuotantolaitoksista, jossa sijaitsee myös konsernin globaali osaamiskeskus merikaapeleissa.

– Suomi on yhtiöllemme monestakin syystä ihanteellinen toimipaikka. Kaapelinvalmistuksesta on täällä pitkät perinteet, sillä niiden tuotanto alkoi jo vuonna 1912.

Pikkalan tehdasalue perustettiin 1960-luvulla. Pitkään Nokian omistuksessa ollut tehdas siirtyi useiden omistusjärjestelyjen jälkeen Prysmianille vuonna 2000.

Artikkelikuva Prysmian kaapelituotanto
Maajohtaja Ferdinando Quartuccio (vas.) kertoo, että Kirkkonummella sijaitsee Prysmian-konsernin globaali osaamiskeskus merikaapeleissa.

– Huippuluokan osaamisen kerryttäminen kaapelinvalmistuksessa ja tuotekehityksessä on vienyt pitkään. Haluamme pitää kiinni suomalaisesta osaamisesta myös tulevaisuudessa, Quartuccio vakuuttaa.

Pikkala on tehtaalle ihanteellinen sijaintipaikka myös siksi, että tehdasalueella on oma satama. Kuljetusmatkat meriteitse Itämeren ja Pohjanmeren alueen hankkeisiin ovat suhteellisen lyhyet.

Tuhansia tonneja painavien tuotantoerien siirto laivaan edellyttää erikoiskalustoa. Myös merikuljetuksiin tarvitaan erikoisalus, johon mahtuu kerrallaan 70–130 kilometriä kaapelia tuotteen laadun mukaan.

Suomi tärkeä markkina kaapelituotteille

Prysmianin Kirkkonummella ja Oulussa valmistamista tuotteista 55 prosenttia menee vientiin ja 45 prosenttia Suomen markkinoille.

Myyntijohtaja Juha Majamäki kertoo, että kaapelituotteissa yhtiön tuotevalikoima on maan laajin. Energia- ja telekaapeleita sekä kaapelijärjestelmiä käytetään sähkön ja datan siirron ohella laajasti myös esimerkiksi kiinteistöjen rakentamisessa, teollisuudessa ja infrarakentamisessa.

Myös Onnisen valikoimista löytyy kattava valikoima Prysmian- ja Draka-tuotemerkeillä myytäviä Prysmianin tuotteita.

Iso investointi tuplaa tuotannon

Prysmian Group tekee Pikkalan kaapelitehtaalle 240 miljoonan euron investoinnin, jonka myötä tuotantokapasiteetti yli kaksinkertaistuu. Investoinnin ydin on uusi 185-metrinen torni, johon tulee suurjännitekaapelien vulkanointi- eli eristyslinja.

Pikkalan tehtaalla on nyt noin 450 työntekijää, mutta tuotannon kasvun myötä henkilöstön määrä kasvaa tulevina vuosina noin 700 työntekijään.

Tornin ja muiden uusien tuotantotilojen rakentamisesta vastaa YIT.

Teksti: Matti Remes
Kuvat: Markus Pentikäinen

Tutustu Prysmian- ja Draka-tuotteisiin