Onnisen tie- ja katuvalaistuksen suunnittelutyökalu tuo selvää säästöä

Onninen tuo asiakkaiden käyttöön tie- ja katuvalaistuksen suunnittelutyökalun, jonka avulla helpot suunnittelutyöt hoituvat ilman erillistä suunnittelijaa. Mikä parasta, asiakkaille työkalun käyttö on ilmaista.

Kadulla on sattunut kolari, jonka seurauksena yksi katuvaloista on rikki. Vastaava valaisinta ei enää saa, joten kohteeseen joudutaan suunnittelemaan uusi valaisin. Kun oikea valaisin lopulta saadaan tilaukseen, voi toimituksessa kestää jopa kuukausia. Viiveen takia asennettaan väliaikainen ratkaisu, mikä teettää turhaa työtä ja lisäkustannuksia.

Näin tilanteet on hoidettu ennen, mutta jatkossa fiksummin. Onnisen uusi tie- ja katuvalaistuksen suunnittelutyökalu tuo helpotusta infrapuolen asiakkaille, koska sen avulla voi vertailla katuvalovalikoiman valaistusratkaisuja ja nähdä eri tuotteiden ominaisuudet, suorituskyvyn ja hinnat helposti.

Yksinkertaisten asioiden hoitoon ei siis enää aina tarvita erillistä suunnittelijaa, vaan kuka tahansa pääsee tilaamaan oikeat tuotteet muutamalla klikkauksella. Valmiiksi räätälöity valaisin kaapeloituna on perillä asiakkaalla jopa viikossa.

– Toinen tyypillinen esimerkki on, kun halutaan tehdä valaisinvaihto pienelle katuosuudelle. Kaupunki pystyy työkalumme avulla itse tekemään hankkeelle suunnitelmat, eikä sitä varten tarvitse enää erikseen ottaa suunnittelijaa, kertoo Onnisen tuotepäällikkö Matti Ahokas.

Työkalun taustalla on yli 10 000 erilaista ratkaisuyhdistelmää, jotka sisältävät konkreettiset valaistussuunnitelmat alan säännösten mukaisesti. Suunnittelutyökalu määrittää näistä vaihtoehdoista kohteeseen soveltuvat ratkaisut käyttäjän tekemien valintojen perusteella, valaistuksen ohjauksen huomioiden.

Isossa roolissa työkalun toimivuuden kannalta on myös Onnisen logistiikka, joka on työkaluun tiukasti yhteydessä.

Elinkaarikustannukset vertailussa

Työkalu säästää paitsi aikaa, myös rahaa. Tiettyjä muuttujia työkalussa klikkailemalla asiakas voi suoraan valita, haluaako korostaa esimerkiksi valaisimen sopivuutta arkkitehtoniseen kokonaisuuteen, hankinta- ja elinkaarikustannuksia vai vastuullisuusasioita.

Kustannuksia pystyy vertailemaan myös tuotteen koko elinkaaren ajalta. Kokonaiselinkaaren tunteminen onkin tärkeää paitsi rahallisen säästön takia, myös hankkeissa, joissa esimerkiksi kaupungin koko valaistusta siirretään energiatehokkaampaan suuntaan vihreän siirtymän periaatteiden mukaisesti. Syöttämällä työkaluun asennusten ja energian hinnan käyttäjä saa arvion, missä ajassa investointi maksaa itsensä takaisin takaisin tai kuinka paljon valaisin vähentää käytönaikaisia hiilidioksidipäästöjä perinteiseen valaistukseen verrattuna.

– Tuotteiden elinkaarikustannuksia ei ole aiemmin ollut vertailtavissa näin helposti ja joustavasti missään. Kyseessä on lisäksi ilmainen työkalu, mikä on todella poikkeuksellista, Ahokas sanoo.

Rahaa säästyy tietysti myös siinä, että suunnittelu maksaa aina. Silti työkalusta hyötyvät myös suunnittelijat, jotka voivat käyttää sitä monimutkaisemmissakin suunnittelukohteissa muun työn tukena.

– Työkalun avulla pystyy helposti hakemaan vaihtoehtoisia toimittajia. Jos on tottunut tekemään töitä tietyillä tuotteilla, työkalu voi avata suunnittelijan silmiä näkemään, mitä muuta on markkinoilla.”

Ainutlaatuinen työkalu

Onnisen suunnittelutyökalun taustalla on Matti Ahokkaan mukaan markkinoiden aito tarve sekä myös tekniikan vakiintumisen myötä tullut tilaisuus. LED-tekniikan kehitys on hänen mukaansa ollut viimeiset viisitoista vuotta niin huimaa, että se on aiheuttanut suunnittelijoille päänvaivaa. Vasta nyt ledien tekniset ratkaisut ovat pikkuhiljaa vakiintuneet ja valikoima on siksi ollut mahdollista koota työkaluun.

Silti Ahokas kuvailee Onnisen työkalua uniikiksi – markkinoilla ei ole toista samanlaista.

– Työkalun toteuttamisesta on tehnyt mahdollista se, että tiimiimme on sattunut poikkeuksellisen lahjakkaita tekijöitä, joiden teknisiin oivalluksiin tämä perustuu.

Työkalua on tähän mennessä koekäytetty valituilla asiakkailla, ja palaute heiltä on ollut innostunutta.

– Eräs suunnittelija sanoi, että tällainen olisi pitänyt olla markkinoilla jo aikoja sitten, koska se on niin hyvä ja fiksu. Nyt ei tarvitse enää tehdä helpoimpia suunnitelmia itse, koska työkalu ottaa asioita niin hyvin huomioon.

Onnisen tie- ja katuvalaistuksen suunnittelutyökalu

Infra-asiakkaille, kuten kaupungeille, kunnille, yksityisteiden omistajille ja taloyhtiöille. Auttaa vertailemaan Onnisen katuvalovalikoiman eri valaistusratkaisuja ja muun muassa koko elinkaaren hintaa. Taustalla yli 10 000 erilaista ratkaisukombinaatiota.

Asiakkaille ilmainen työkalu löytyy Onnisen verkkosivuilta kirjautuneille asiakkaille. Työkalu opastaa käytössä eteenpäin.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 3/2024
Teksti: Jaana Tapio
Kuvitus: Onninen

Asiakkaaksi Onniselle
Valaistus