
Kodin älytuotteista lisämyyntiä ammattilaisille
Uusi älytekniikka lisää koteihin sekä mukavuutta että turvallisuutta. Ammattilaisten kannattaa panostaa osaamisensa päivittämiseen ja tarjota älykotiratkaisuja aktiivisesti.
Kodin laitteiden ohjausta ja energiansäästöä helpottavat älykkäät ratkaisut kehittyvät sellaisella vauhdilla, että alan ammattilaisillakin on täysi työ pysytellä muutoksessa mukana.
Kehitystä kannattaa kuitenkin seurata tarkasti, sillä esimerkiksi urakoitsijoille älytekniikka tarjoaa hyvän väylän tehdä lisämyyntiä.
– Uusien tuotteiden asennusten ohella älykäs tekniikka tuo työtä myös järjestelmien huollossa ja päivityksissä. Tyytyväisestä asukkaasta voi saada pitkäaikaisen asiakkaan, Onnisen tuotepäällikkö Ville Österlund muistuttaa.
Mitä ammattilaisen tulisi tietää älykodin laitteista ja mistä suunnittelu kannattaa aloittaa?
Pidä oma osaaminen ajan tasalla
Älykkyys etenee kaikissa tuoteryhmissä. Valaistuksessa liiketunnistimien ja ajastimien rinnalla yleistyy etäohjauksen, himmentämisen ja värilämpötilan vaihtamisen mahdollistava tekniikka.
Perinteiset hälytysjärjestelmät laajenevat sisä- ja ulkokameroihin. Kokonaisuutta täydentävät palohälyttimet ja vuotovahdit. Vesivahingon havaitseva vuotovahti voidaan yhdistää langattomasti automaattiseen pääsulkuventtiiliin, joka katkaisee tarvittaessa vedensyötön. Lukitusjärjestelmissä yleistyvät puolestaan digitaaliset lukot.
Ville Österlund kertoo, että nopea kehitys edellyttää alan ammattilaisilta jatkuvaa kouluttautumista uusiin asioihin. Esimerkiksi sähköasentaja ei kuitenkaan tarvitse välttämättä kovin suurta lisääosaamista älytuotteiden asentamiseen.
Toki vaatimustaso kasvaa, mitä monimutkaisemmista järjestelmistä on kyse.
Esimerkiksi etäkäytön ja automaation mahdollistavat energiankulutuksen ohjausjärjestelmät voivat vaatia asentajalta yksinkertaisia ohjelmointitaitoja.
– Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi tuotevalmistajien tarjoamia koulutuksia, Österlund vinkkaa.
Suunnittele älyratkaisut asiakkaan tarpeiden mukaan
Uudesta tekniikasta haaveileva asukas saattaa harkita vaikkapa valaistuksen ohjaukseen yksittäisiä, erillisiä älylaitteita. Laajimmillaan älykäs tekniikka muodostaa kuitenkin kokonaisen ekosysteemin, joka kattaa esimerkiksi pientalossa energiankäytön ohjauksen, sähköauton latauspisteen, aurinkopaneelit, valaistuksen ja turvatuotteet.
– Kaikki lähtee loppukäyttäjän tarpeiden kartoittamisesta: siitä, mitä kaikkea hän haluaa kodissaan automatisoida ja ohjata, Österlund muistuttaa.
Älytuotteissa valinnanvaraa riittää. Keskivertokuluttajan tietämys tarjolla olevista ratkaisuista on usein rajallinen, joten hänen tarpeitaan vastaavan tekniikan valinnassa ammattilaisen vinkit ja suositukset ovat arvokkaita. Hyvään palveluun kuuluu luonnollisesti myös perehdytys laitteiden käyttöön asennuksen jälkeen.
Tuleviinkin tarpeisiin kannattaa varautua
Älykotivalmiuden lisääminen taloihin on helpointa uudisrakentamisessa, mutta onnistuu hyvin myös korjausrakentamisen yhteydessä.
– Valmius antaa asukkaalle vapauden valita perinteisen ja älykkään tekniikan välillä. Uusia ominaisuuksia voi halutessaan ottaa käyttöön myöhemminkin ilman suuria remontteja tai muutostöitä, Österlund sanoo.
Joustavan vaihtoehdon tarjoavat esimerkiksi Onnisen valikoimiin kuuluvat Schneider Eletricin Wiser-ratkaisut, jotka sisältävät valokatkaisimien, pistorasioiden ja turvatuotteiden ohella myös yhdistelmätermostaatit lämmityksen ohjaukseen. Asukas saa asuntoon asennetun älytekniikan käyttöön hankkimalla Wiser-keskusyksikön.

Österlund suosittelee varautumaan tekniikan valinnassa tuleviinkin tarpeisiin. Esimerkiksi kerrostalon sähkösaneerauksen yhteydessä asuntoihin voi asentaa valmiiksi älykkäät valokatkaisimet ja pistorasiat. Asukas päättää, ottaako hän älyominaisuudet käyttöön heti tai mahdollisesti myöhemmin.
Energiansäästö kiinnostaa aina asukasta
Yhä useammassa kodissa on siirrytty pörssisähköön, joten energiansäästö ja kulutuksen ajoittaminen mahdollisuuksien mukaan halvemmille tunneille tuntuvat kukkarossa.
Tässä auttavat älykkäät energiankulutusmittarit ja releet. Esimerkiksi Onnisen valikoimista löytyvillä Shellyn ohjelmoitavilla releillä ja energiamittareilla voi ohjata vaikkapa lämminvesivaraajan tai lattialämmityksen toimintaa sen mukaan, onko sähkö halpaa vai kallista.
Pientalossa automatiikalla voi ohjata myös omien aurinkopaneelien tuottamaa sähköä niin, että sähköauto latautuu ja vesivaraaja lämpenee itse tuotetulla energialla.
Runsaasti energiaa tarvitsevien laitteiden yleistyessä korostuu kiinteistön sähköjärjestelmän kuormanhallinta. Onnisen valikoimassa on esimerkiksi usealta valmistajalta kuormanhallintayksikköjä, jotka sähköpääkeskukseen asennettuina säätävät automaattisesti vaikkapa autonlatauspisteen kulutusta muun sähkön käytön mukaan. Näin vältetään ylikuormitus ja sulakkeiden laukeaminen esimerkiksi silloin, kun asukas kytkee sähkökiukaan päälle autonlatauksen aikana.
Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 1/2025
Teksti: Matti Remes
Kuvat: iStock ja Krista Luoma