Älykäs vesimittari varmistaa, ettei vesilasku fuskaa – eikä myöskään vesiputki

Vanhoihin taloihin on ryhdytty asentamaan huoneistokohtaisia etäluettavia vesimittareita sen jälkeen, kun laki huoneistokohtaisen veden kulutuksen mittaamisesta tuli voimaan. Koska laskutus perustuu kulutukseen, on tärkeää, että asennetut vesimittarit toimivat luotettavasti kaikissa olosuhteissa.

Vesimittareiden kohdalla luotettavuus ja tarkkuus on kaikki kaikessa.

– Kun mittarien tarkkuus on hyvä, varmistetaan oikeudenmukainen laskutus, kertoo Effectio Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Latvala.

Tulevaisuudessa vedenkulutuksen tarkkaa mittausdataa tullaan käyttämään osana vesilaitosten optimointiprosesseja, jolloin lukujen täytyy pitää paikkaansa.

Effectio on toiminut suunnannäyttäjänä vesimittareissa vuodesta 2019, jolloin yritys toi Suomen markkinoille komposiittivalmisteiset W1-ultraäänivesimittarit LoRa-teknologialla. Yritys on jatkuvasti kasvattanut osaamistaan vesimittaroinnin ja IoT-tiedonsiirron osa-alueilla.

Viisi vuotta älymittareita

Älyvesimittarit tulivat Onnisen valikoimiin syksyllä 2019, kertoo Onnisen LVIK-myyntijohtaja Toni Gerpe.

– Mittareita menee vesilaitosten lisäksi kerrostalo- ja saneerauskohteisiin paljon.

Mitä vesimittareista sitten pitää tietää? Asennettavien vesimittarien on täytettävä mittauslaitelain vaatimukset, ne on asennettava valmistajan asennusohjeen mukaisesti sekä tarkastettava käyttöönottovaiheessa. Lisäksi vesimittarien käyttöikä on rajallinen, joten niiden luotettavuutta on seurattava.

– Meidän mittareiden paristo on suunniteltu kestämään yli 15 vuotta, kertoo Jaakko Latvala.

Älymittarin ideana on lähettää pieni määrä dataa pitkän matkan päähän – mahdollisimman pienellä teholla. Siten paristo saadaan kestämään pidempään.

LoRa vai NBIoT?

Tiedonsiirrossa käytetään pääasiassa kahta teknologiaa: LoRa ja NBIoT. Näistä LoRalla on oma, lähes koko valtakunnan kattava tukiasemaverkko, jonka on pystyttänyt Digita.

NBIoT on uudempi tulokas, jonka tukiasemat ovat rakentuneet 4G- ja 5G-tukiasemien ”kylkiäisinä”.

– Veden mittauspuolella NBIoT:n suosio on lähtenyt kasvuun kuluneen vuoden aikana, kun nyt etäluettavia vesimittareita on saatavana myös NBIoT-yhteyksin”, Latvala kertoo.

Vaikka iso osa vesilaitoksista käyttääkin jo LoRa-verkkoa, tulevaisuudessa moni iso vesiyhtiö tulee valitsemaan hybridiratkaisun, jossa saadaan käyttöön molempien verkkojen edut, hän arvioi.

Effection kuningasajatuksena on tehdä vesimittaroinnista mahdollisimman simppeliä: ei sähköjohtoja, vahvistimia saati antenneja, vaan järjestelmän ainoa komponentti on etäluettava W1-vesimittari.

Asennuksen jälkeen mittari ottaa automaattisesti yhteyden valmiiseen IoT-verkkoon ja on heti myös käyttövalmis.

Ultraäänivesimittari on äänetön ja toimintavarma – ja se mahdollistaa vedenkulutuksen seurannan kuukausi-, vuorokausi- tai tuntitasolla. Komposiittirunkoinen mittari on myös kevyt ja kestävä.

Asennus on helppoa

Latvala kertoo, että ultraäänivesimittari on helppo ja nopea asentaa.

Vesimittari voidaan asentaa esimerkiksi näyttämään alaspäin, mikäli putkisto on katossa. Tämä helpottaa laitteen näytön lukemista, mikäli siihen on tarvetta.

Toni Gerpe vahvistaa, että asentajat ovat ottaneet tuotteen omakseen.

– LVI-urakoitsijat ovat ottaneet mittarin ilolla vastaan, koska asennus on niin kätevää.

Effection OmaVesi-palvelun avulla isännöitsijät saavat perustiedot taloyhtiön kulutuksesta ja asukkaat näkevät oman kulutuksensa – verrattuna talon keskimääräiseen kulutukseen. Näin voi myös syttyä kipinä alkaa tarkkailla omaa vedenkäyttöä arjessa ja ryhtyä pienentämään sitä mahdollisuuksien mukaan.

Järjestelmä jäljittää vesiputkistojen isot ja pienet salavuodot. Ultraääni on niin tarkka, että se nappaa poikkeaman, jonka suuruus on viisi vesitippaa sekunnissa.

Gerpe lisää, että älykkäät vesimittarit ovat ajan hermolla oleva tuote, jolle riittää kysyntää.

– Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Effection kanssa ja samalla ymmärrys markkinasta on koko ajan parantunut, hän toteaa.

Juttu on julkaistu Onninen-lehdessä 4/2024
Teksti: Sami Anteroinen
Kuvitus: Olli-Mikko Muroke