ABB valmistaa asennustuotteita kierrätysmuovista Porvoossa
Teknologiayritys ABB:n asennustarvikkeita valmistavasta Porvoon-tehtaasta tehtiin vuoden 2021 aikana täysin hiilineutraali. Tehdas kuuluu ABB:n edelläkävijöihin: kansainvälisen yrityksen kaikista tehtaista Porvoon-tehtaasta tuli Suomen ensimmäinen ja maailman kolmas täysin hiilineutraali ABB:n toimipiste.
– Muutosprosessin ensimmäinen vaihe on nyt virallisesti päätetty, ja tehdas toimii nyt hiilineutraalisti. Työ ei tietenkään lopu tähän, vaan kehitystyö jatkuu, tehtaanjohtaja Marko Utriainen summaa.
Porvoon-tehdas sai aurinkopaneelit ja maalämpöverkoston
Porvoon-tehtaan tuotannosta tehtiin hiilineutraalia kierrättämällä tuotannosta syntyvä energia takaisin käyttöön sekä rakentamalla tehtaan yhteyteen maalämpöverkosto ja aurinkovoimala. Tehdas käyttää nyt 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja vihreää sähköä.
– Olemme yhä kytkettynä kaukolämpöverkkoon, mutta emme tarvitse sitä. Lämmöntuotto hoituu nyt omasta takaa, mistä on myös tässä maailmantilanteessa varmasti iso hyöty, Utriainen kertoo.
Muutostyöt eivät tapahtuneet yhdessä yössä. Vuoden 2021 aikana tontille porattiin yhteensä 18 maalämpökaivoa. Kesällä niitä käytetään jäähdytyksessä, talvella maalämpö hyödynnetään ilmanvaihto-, patteri- ja kierrätysilmakoneverkostossa sekä lämpimän käyttöveden saannissa. Pihalle asennettiin myös 464 aurinkopaneelia, jotka tuottavat 250 MW vuosittain.
– Paneeleita on 1 200 neliön laajuudella – laitettiin oikeastaan niin paljon kuin saatiin mahtumaan, Utriainen naurahtaa.
Mittava projekti kannatti: muutosten avulla tehtaan kokonaisenergiatehokkuus parani 21 prosenttia ja hiilidioksidipäästöt vähenivät 636 tonnia ensimmäisen vuoden aikana. Se vastaa esimerkiksi omakotitalon sähkösaunan lämmittämistä vuoden jokaisena päivänä 373 vuoden ajan.
Kestävät teot hyödyttävät myös liiketoimintaa
Hiilineutraali tehdas on osa ABB:n globaalia Kestävän kehityksen strategiaa, jonka tavoitteena on vähentää yrityksen päästöjä ja edistää hiilineutraalia toimintaa. Päämääränä on saavuttaa vuoteen 2030 mennessä 100 megatonnin CO2-säästöt.
– Suomi ja muut Pohjoismaat ovat olleet hyvin edellä tässä ajattelussa. Kaikki ABB:n tehtaat on suunniteltu ajan saatossa muutettavaksi hiilineutraaleiksi, mutta on hienoa, että me täällä Porvoon-tehtaalla olemme saaneet näyttää suuntaa ja tehdä konkreettisia tekoja ensimmäisten joukossa, Utriainen toteaa.
Vihreät teot hyödyttävät paitsi ympäristöä myös liiketoimintaa.
– Kestäviin tekoihin toimivat ajureina myös kilpailukyky ja tahto jatkuvasta kehittymisestä. Porvoon-tehtaan hankkeessa on nähty, että ympäristöystävällisen tuotannon ja liiketoiminnan kehittäminen kättelevät hyvin toisiaan, ABB:n tuotemarkkinointijohtaja Jami Sorsa toteaa.
Asennustuotteita Fortum Circo -kierrätysmuovista
Yhtenä kestävän kehityksen konkreettisena tekona ABB on etsinyt tapoja hyödyntää kierrätysmateriaaleja tuotteiden valmistuksessa. Porvoossa valmistuvien asennuskalusteiden ja -tarvikkeiden valmistuksessa käytetään Fortumin valmistamaa Fortum Circo -uusiomuoviraaka-ainetta, jota tehdään pääosin Suomesta tulevasta kotitalouksien muovijätteestä.
Fortumille tulevasta muovijätteestä erotellaan eri muovilaadut, jonka jälkeen eroteltu muovi pestään, murskataan ja granuloidaan. Granuloinnissa murskattu muovijäte sulatetaan, suodatetaan ja puristetaan suodattimen läpi, jonka jälkeen se katkotaan pieniksi nappuloiksi eli pelleteiksi. Granuloitu muoviraaka- aine kuljetetaan lopulta Porvoon-tehtaalle, jossa siitä valmistetaan muun muassa ABB:n rasiakansia, rasiatukia ja korotusrenkaita.
Fortum Circo -muoviraaka-ainetta voidaan soveltaa ja räätälöidä asiakaskohtaisesti. ABB:n käyttämä muoviaines on yhdessä Fortumin kanssa sovellettu ABB:n tuotannon tarpeisiin parhaiten sopivaksi.
– Yhteistyön taustalla on yhteinen tavoite lisätä kierrätysmuovin käyttöä ja syrjäyttää niin sanottua neitseellistä muovia. Se onnistuu parhaiten, kun muoviraaka-ainetta voidaan soveltaa asiakaskohtaisiin tarpeisiin, kertoo Fortumin Business Development Manager Mikko Koivuniemi.
ABB esimerkiksi käyttää polypropeenista jalostettua kierrätysmuoviraaka-ainetta, mutta polypropeenia ei voida käyttää suoraan sellaisenaan, vaan lisäaineiden avulla siitä räätälöidään asiakastarpeeseen sopiva yhdistelmä.
Fortum Circo on kuin uutta muovia
Fortum Circo -kierrätysmuovi on laadultaan ja ominaisuuksiltaan raaka-aineena täysin samankaltaista kuin uusi muovi.
– Toiminnallisesti ei ole väliä, onko tuote tehty kierrätysmateriaalista vai uudesta muovista. Kun lähdetään tekemään sovellusta ja kehittämään raaka-ainetta, on tavoitteena, ettei kompromisseja tehdä. Kierrätysmuoviraaka-ainetta täytyy pystyä käyttämään kuin uutta, Koivuniemi kertoo.
Kestävä materiaali on olennaista asennustuotteissa, jotka ovat yleensä kiinteästi kiinni rakennuksissa. Muovi ei vuosikymmenten saatossa saa alkaa hapertua.
ABB:n strategisena jakeluyhteistyökumppanina Onninen on mukana kotimaisten asennustuotteiden saattamisessa Porvoon-tehtaalta asiakkaiden käyttöön.
– Porvoon-tehtaan tehtävänä on kehittää ja tuottaa laadukkaita tuotteita ja toimittaa ne oikea-aikaisesti. Onnisen kanssa varmistamme yhdessä, että meillä on hyvä toimitusvarmuus yhteisille asiakkaillemme. Näemme potentiaalia myös kehittää yhdessä Onnisen kanssa tapoja vähentää logistiikan päästöjä, Sorsa summaa.
Teksti: Ida Ijäs
Kuvat: ABB
Juttu julkaistu alun perin Onninen-lehdessä 4/22