”Aurinkopaneelit sopivat parhaiten lämpimään ilmastoon” – Suomen suurin aurinkopaneelien maahantuoja Onninen kumoaa 5 yleistä harhaluuloa aurinkovoimasta

23.5.2023 06.15
Moni suomalainen kotitalous ja yritys harkitsee tänäkin kesänä aurinkopaneeleiden asentamista - ja monella on edelleen myös virheellisiä uskomuksia aurinkosähköön liittyen.

Suomen suurimman teknisen tukkukaupan Onnisen uusiutuvan energian tuotteiden hankinnasta ja liiketoiminnasta vastaava johtaja Arto Koivisto listasi ja perkasi yleisimmät aurinkovoimaan liittyvät myytit.

Myytti 1: Suomen ilmasto ei sovi aurinkosähkön tuotantoon

Aurinkopaneelien kennot kaipaavat valoa - mutta eivät lämpöä. Paneelit toimivat itseasiassa selvästi paremmin kylmässä kuin lämpimässä.

Suomessa saadaan paneeleista jo keväällä hyvinkin isoja tehoja irti, vaikka valoisina kesävuorokausina ne tuottavatkin enemmän energiaa. Eteläisimmässä Suomessa aurinko säteilee vuoden aikana lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa.

Myytti 2: Kannattaa odottaa, että markkinoille tulee parempia aurinkopaneeleita

Nykyiset aurinkosähköjärjestelmät ovat jo erittäin kustannustehokkaita. Kuten elektroniikan kohdalla aina, Järjestelmien hinnat toki laskevat edelleen ja tehot nousevat, joten hyötysuhde kasvaa. Toisaalta: mitä nopeammin aurinkosähköjärjestelmään investoi, sitä nopeammin se alkaa tuottaa.

Myytti 3: Suomi on aurinkosähkön kehitysmaa

Suomalaiset ovat olleet vahvasti mukana kehittämässä sähköverkosta irrallaan olevia, ns. off-grid-aurinkosähköjärjestelmiä, joissa aurinkopaneelien tuottama energia ladataan akkuihin. Taustalla on vahva kesämökkikulttuurimme: meillä on paljon loma-asuntoja, joita ei ole kytketty sähköverkkoon. Verkkoon kytkettyjen järjestelmien suosio on alkanut kasvaa vasta myöhemmin.

Myytti 4: Aurinkosähköjärjestelmä on kallis investointi

Mitä kalliimmaksi sähkö, sähkönsiirtohinnat sekä energian verotus nousevat, sitä suuremmaksi kasvaa omavaraisen sähköntuotannon tuottama säästö. Oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä tuo kuluttajalle energiansäästöä 10–20 prosenttia vuodessa. Aurinkosähköjärjestelmä maksaa yleensä itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli oman kulutuksen, ylijäämäsähkö myydään verkkoon omalle sähköyhtiölle. Ylituotannosta saa korvauksen, joka on sidottu sähkön pörssihintaan.

Myytti 5: Aurinkopaneelien asennus on hankalaa ja vie kauan aikaa

Aurinkopaneelit ovat kevyitä ja nopeita asentaa: itse asennustyö sujuu esimerkiksi mökeissä ja omakotitaloissa jopa yhdessä päivässä. Vaatimuksena kuitenkin on, että asennuksen tekee sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet. Sähköurakoitsija myös tekee myös paneeleista ilmoituksen verkkoyhtiölle.

Esimerkiksi monet K-Raudat ja Elfin-ketjun jäsenyritykset tarjoavat sekä aurinkosähköjärjestelmiä että niiden asennustyötä.

Lisätietoja:
Onnisen uusiutuvan energian tuotteiden hankinnasta ja liiketoiminnasta vastaava johtaja Arto Koivisto
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, [email protected]